2k rsd

Krećeš na posao rano ujutru…
Sinoć si imao burnu noć,ujutru žuriš,grabiš na brzaka novčanicu od 2k dinara i odlaziš u noć…
Gladan si,kupio bi’ 100 gr žu-žu a ili cigare…
Tražiš željenu robu/uslugu, pružaš novčanicu…
“GOSPODINE,KAKO VAS NIJE SRAMOTA! ZAŠTO NE PRIPREMITE SITNE PARE!? DA LI ZAISTA MISLITE DA IMAM DA VAM VRATIM KUSUR?!”
Da li ste bili u ovakvim situacijama?
O novčanici od 5k dinara neću ni da počinjem… :slight_smile:

Stalno to doživaljavam sa kuririma, pogotovu od Post Expressa, kao i sa dostavljačima brze hrane. Pošto mi se stan nalazi odmah pored pošte, često mi pošiljke donose među prvima, obično oko 09:00. Kakav je bedak kad ti kaže:

“E jebiga, ti si prvi kome donosim pošiljku i odmah vadiš krupne pare. Nemaš ništa sitno? Nemaš? E pa jebiga, ček da vidim negde da nađem da rasitnim ili da ti kasnije donesem pošiljku…”

Ja, još neispavan od prethodne noći jer sam celu noć pregledao neke testove za roditelje i radio planovima za sve moguće predmete, onako kontuzovano, ga oteram u tri lepe, odem do obližnje ćevabdžinice i naručim jednu pljeskavicu, dam mu kusur i kažem mu da sledeći put ponese dovoljno para. Ali, naravno, to se neće desiti, i opet ćemo da imamo ovakvu igru.

A za dostavu je još bolje. Donese mi lik neku hranu, Picu od 52cm, račun izađe 783 dinara. Dam liku 1000 dinara i sad se smorio što nemam 3 dinara… Ja mrtav gladan, nervozan, kažem mu da zaokruži na 800, samo da mi da hranu. Nope. Lik ode do prodavnice, sa sve picom, da rasitni 10 dinara. Pa serem se u tih 3 dinara, dok se vratio, pica se ohladila… Obično se ne opterećujem sitnim parama, jer u 90% vremena nemaju po 2-3 dinara, a ovaj lik se toliko cimao za 3 dinara…

Živimo u svetu punom debila i nesposobnih ljudi.

Sa dinarima je stvarno haos.Kad idem u noxx samo po 200 din nosim zbog kusura

Razumite malo i njih. Pogotovo zato sto je jutro. Prodavnice na pocetku dana imaju po 5000 u kasi. Ne sme vise. Dodjemo nas dvoje, kupimo sta nam treba…damo po 2000…jadna zena nema trexoj osobi da vrati kusur…
Ali ovaj dostavljac pice…what the actual fuck

1 Like

Slabo posecujem pekare i ne narucujem hranu. Generalno izbegavam koriscenje kesa koliko god mogu. Skoro mi je ispala novcanica od hiljadu dinara jer sam rasejan. Jedva cekam da ukinu kes.

A kako mislis nervozan pa zaokruzis na 800, zar nije osnovni red da ostavis baksis dostavljacima.

[quote=“padawan, post:5, topic:11727, full:true”]

A kako mislis nervozan pa zaokruzis na 800, zar nije osnovni red da ostavis baksis dostavljacima.
[/quote]To i meni nije jasno…ja ako imam okruglo za pice saljem malu da plati pice, posto me sram da mu ne ostavim baksis. Ovo je izgleda neki “zagoreo dostavljac”.

Ja ne volim karticu ds koristim jer sa njom potrosim mnogo vise novca. Uvek mi bude ma imam…provucem karticu i jbg…kao da ni din nisam potrosio…

A baksis je complete bullsh!t. Neka te poslodavac placa, ne ja. Ja koristim uslugu koja je u opisu tvog posla…i onda dodje i kuka kako mu je mala plata…jebiga sta da ti radim…i kasirki je ista plata pa ne dobija baksis…ali uvek ostavim nesto…a kad vidim da je konobar mladji i pod predpostavkom da je student obavezno ostavim…sam sam student pa znam koliko zvaki dinar vredi

Zavisi, najviše od dostavljača i brojnih faktora. Neki i neće da prihvate to, valjda misle da im je to neka uvreda ili nešto. Ako je kao ovaj bilmez, onda vala neću ništa dodatno da mu dam. I meni je bilo u interesu da što pre dobijem tu hranu, jer sam ceo dan proveo a da nisam ništa jeo, mrtav gladan, a on zapeo za tih 3 dinara, kažem mu zaokruži ajd ćao, but nope. Šta znam, možda imaju neka pravila protiv toga ili nešto nije u redu sa likom. Na kraju krajeva, baš me briga, ne živi on od tog bakšiša, već od plate koju dobija od restorana ili dispečera.

A nije nikakav red da ostaviš bakšiš, nismo mi ameri pa da oni umesto plate dobijaju bakšiš. Oduvek mi ide na živce taj osećaj krivice koji nabija društvo ako se ne ostavi bakšiš. Ako je usluga bila dobra, možda i ostavim, ali ako je sranje, onda ko te šiša.

Koliko ste uskogrudni, to je strasno. Znate da isti taj poslodavac “koji ga placa, a ne ja” placa minimalac, najcesce bez doprinosa i osiguranja. U svi uvijek znaju sta neko drugi treba da radi, nikada sta oni trebaju (u ovom slucaju svi se nadignu kako su poslodavci skrti, a ne daj Boze da ti pocastis covjeka). I mi smo ta generacija koja treba da u kulturu uvede baksis, tako da ce za par godina to postati ocekivano. Onda cete i imati konobare koji se potrude i vise nego sto treba, da bi to opradvali.

2 Likes

Zasto kasirke ne dobijaju baksis? Isto rade za minimalac

Kako ne dobijaju? Od mene dobijaju.

Taj bakšiš ne ide njima, već u kasu. Na kraju obračunskog perioda, koji je obično pri kraju godine, MOŽDA te iste kasirke dobiju nešto od tih para, ako se ispostavi da na kraju ima veći profit od rashoda, ali verovatno neće videti ni dinar od tih 5-6-10, koliko god ti ostaviš na kasi.

Zatim, baš me briga što rade za minimalac. Pogotovu ako su bilmezi kao što je bio ovaj. Jedino što bi trebao da dobije jeste žalbu poslodavcu, pa nek izgubi i taj minimalac. Kakav bakšiš, kakve gluposti. Po toj logici, treba da ga ja plaćam da radi svoj posao kako treba, da bi on bio radosniji/veseliji/raspoloženiji da mi pruža uslugu koju mu već plaćam? Paz da neću.

Da je u pitanju neko na drugom poslu ne bi mu nikad dao bakšiš, već ima ta neka stigma da treba da se daje neki bakšiš kasirki, dostavljaču hrane i konobaru. Što ne daš neki bakšiš panduru kad ti piše kaznu? Sudiji kad ti piše presudu? Nego vlada paranoja kad su u pitanju ljudi koji imaju veze sa tvojom hranom/pićem.

Kao sto je Deamon rekao, taj ‘baksis’ ide sa strane. Vrlo cesto se desava da oni na kraju dana imaju minus u kasi pa se nadoknadi iz tog baksisa… Ali isto kao sto ti dajes baksis 5din, oni tebi nekad ne vrate 7 nego 10 dinara kusura… Taj isti minus na kasi koji se desi se odbija od plate kasirkama, te ga oni nadoknadjuju preko tog baksisa da bi ostale na minimalcu. Samim tim ja ne vidim razlog zasto konobarima i dostavljacima treba ostavljati baksis. U opisu posla im je to sto rade… Zivimo u Srbiji gde je svaki dinar bitan…ljudima se ne baca 50 dinara na baksis konobaru.

@daemonkiller92 dajemo mi pandurima baksis, u zamenu da ne pisu kaznu :laughing: Prosli vikend, zaustavljam auto kod Futoske pijace (Novi Sad) istrcim u prodavnicu da pokupim neke korpice koje moram nositi za BG, vracam se posle 15 sekundi pandur pise kaznu… Kumim ga, molim…ma nema sanse…kazem mu, a da se dogovorimo…ja tebi crvenu a ti me pustis…i on kao pa ne radim to obicno vamo tamo al kao moze…onda sam mu rekao da je govno, smrad, djubre, neobrazovani majmun ciji je IQ visine temperature i sl i neka mi napise kaznu…e p!cka ti materina neces se omrsiti o moj dzep pa makar me i kostalo vise.
Ne bih se ja toliko iznervirao da sa stojao 5 minuta, ili da nisu bila parkirana 3 kombija iza mene i da nije jedan od njih blokirao autobus na stajalistu…

Kad vec pominjete baratanje papirnim novcem – jos se nisam navikao na cinjenicu da 98% stvari sad placam telefonom. Svaki put kad cujem onaj mali ‘cing’ kad prinesem telefon aparatu, bude mi ko magija. Nosim oko 40-60 dolara u novcaniku tek reda radi, za ne daj boze.

Dok sam bio u Srbiji, trudio sam se da uvek imam sve novchanice u novchaniku, bas da bih izbegao takve neprijatne situacije ko sto opisujete. Poredjane od velikih ka malim, naravno, radi maksimalne ekspeditivnosti. Lidija na to prevrce ochima, a meni bude zlo kad vidim njen kupus od novchanica.

A sad nam novhcanici prazni, sem malo parchica plastike. Ja svoj niti ne vadim iz dzepa.

. . . . . . .

Koliko je sve ovo dobro ili nije, ne znam. Jos varim situaciju. Drzati u ruci fizicku emanaciju novca ima svoje prednosti, ali ni ova elektronska nirvana nije za baciti.

1 Like

Mogu da shvatim da nema ujutru da mi vrati kusur,al ne mogu da shvatim izdiranje na mene jer sam dosao sa novčanicom od 2k. “Trebalo je sinoc da pripremite sitan novac!” Helloooo?!
Sto se baksisa tice smatram da nikako ne treba da bude podrazumevana stvar.Prvo dobra usluga pa tek onda (eventualno) baksis.

Uzmete evro ko valutu i milina :wink:

Ma ja bi uzeo nego ne znam gde ima :slight_smile:
Nezgodno je i kada treba da podmitis nekoga sa recimo 1500 din.A ti nemas sitno.
A neprijatno ti da trazis kusur. Ode 2k.

To se nece desiti, velike pare se vrte na kursnoj razlici. :slight_smile: