Epic Games i Apple idu na sud

Juče je Epic updateovao Fortnite za iOS i omogućio kupovinu vBucks direktno preko Epic-a, umesto standardno preko App Store-a (Apple uzima 30% za svaku transakciju). Pošto se ovo krši sa pravilima App Store-a, Apple je uklonio Fortnite.

Ovo je pokrenulo tužbu Epic Games-a protiv Apple kompanije.

I direktna prozivka na Apple, kako se ne bi desila Orvelova “1984”…

… a uzor je baš čuveni Apple-ov oglas protiv monopola

Meni je ovo pomalo besmisleno, Apple-ov store, Apple-ova pravila. Kakva 84, svadjaju se oko para, kome ce da ide vise… Srce mi se cepa zbog obe kompanije…

8 Likes

Kad globalne korporacije krenu o (ne)postenju, a svi isto rade.

4 Likes

Ja za Epic navijam😃. Nekako su mi manje zlo

4 Likes

Zar se mora u svemu navijati? :slight_smile:

Mislim da ce Apple izaci kao pobjednik jer su jaci i od mnogih drzava. Apple je u mnogim vecim drzavama (Irska, Francuska, Svedska…) izbjegao da plati velike poreze, da bi na kraju platili samo manji dio. Znaci ni drzave mi ne mogu nista, tako da je ovo za njih problem “kap u moru”.

30% po retardiranoj mikrotransakciji za pristup bilionima uredjaja - ne znam, meni zvuci kao prilicno dobar deal za Epic, ali nije SUPER deal koji ce omoguciti beskrupulozno bogacenje. Da nece propasti n aprosjacki stap ako dobiju samo 70%? :frowning:

Moraš kako ne moraš😉, vidiš da se mora svuda isterati pravda i u IOS vs Android i u ps5 vs Xbox…

Stvar je u tome da je Apple uradio ustupak za neke servise (Netflix), dok za druge ne važi. Ili su pravila ista za sve ili za nikog.

3 Likes

To ce se na kraju rijesiti nagodbom i svi zadovoljni. Tako biva u 99% slucajeva.

1 Like

Netflix je ocigledno preveliki da bi ga Apple blokirao, mogu slobodno da povuku iphone iz prodaje ako blokiraju Netflix.

Pa i Fortnite je prevelik? Ali zašto izuzetak samo za velike igrače, kao što je Netflix? Nedavno su odbili xCloud na iOSu pod izgovorom da ne mogu da ocene svaku igru koja je uključena u Game Pass (a kao mogu da ocene svaki film i seriju na Netflixu). Svodi se na to da žele što više pretplata da ide isključivo preko njih kako bi uzeli 30%. I tu je najveća caka, to prosto ne mora tako, ja mogu da se pretplatim na sajtu, zašto Apple forsira korisnika da plaćanje odradi preko njih? To je na uštrb potrošača i čist monopol.

2 Likes

Cekaj, nisu forsirali nista za Netflix, ti si u svakom slucaju oduvek mogao da platis pretplatu preko sajta i koristis app gde god hoces (smart tv, browser, android, ios, apple tv…)?

Medjutim, ako bas insistiras da platis preko iOS aplikacije, biznis model kojim se izmedju ostalog i finansira odrzavanje store-a, je takav da mora da prodje njihov paywall. Po slicnom principu, i MS i Sony naplacuju royalty fee za igre.

Za Netflix je zgodno, da ne izlazis iz same aplikacije nego da samo kliknes “try again” kada dopunis sredstva na visa kartici, i produzis pretplatu koja je istkla direktno iz app-a. A naravno da mozes isto i preko sajta da odradis.

Mislim da je tu fora da se kupi direktno iz igre bez odlaska na sajt, prosto jer su ljudi lenji i impulsivni i smor je da se logujes preko racunara na neki tamo epic nalog da bi kupio halloween kostim.

Fortnite nije bas toliko velik da bi njegov nedostatak kompromitovao i doveo u pitanje izbor platforme, velika je verovatnoca da mobilni gameri cine 1% ukupne Fortnite populacije i da nije bas najigraniji na iOS-u…

:joy::rofl::joy::rofl::joy::rofl: Tako si i ti sa D1

1 Like

:grinning:
l work all night, I work all day, to pay the bills I have to pay
Ain’t it sad
And still there never seems to be a single penny left for me
That’s too bad
In my dreams I have a plan
If I got me a wealthy man
I wouldn’t have to work at all, I’d fool around and have a ball

Money, money, money
Must be funny
In the rich man’s world
Money, money, money
Always sunny
In the rich man’s world
Aha aha
All the things I could do
If I had a little money
It’s a rich man’s world
It’s a rich man’s world

A man like that is hard to find but I can’t get him off my mind
Ain’t it sad
And if he happens to be free I bet he wouldn’t fancy me
That’s too bad
So I must leave, I’ll have to go
To Las Vegas or Monaco
And win a fortune in a game, my life will never be the same

Skinut je Fortnite i sa Play Store :smiley:

1 Like

Koliko sam upucen, Tim Cook je prije par dana bio pred anti trust sudom zbog monopola koji namecu putem app store-a.
Ako su iz Epica birali momenat za tuzbu, dobro su ga izabrali.
Generalno ne marim ni za Epic ni za Apple, ali nekako sam sada na strani Epic Games-a, a i ovako mi se cini da je app store neodrziv sa ovim finansiskim modelom.

Doduse, nisu nista mjenjali od kada je lansiran, ko zna (ja sigurno ne).

Totalno mi je nejasno kako je moguce da nemas monopol na sopstvenoj platformi, a svakako postoji mogucnost da developer odabere druge platforme (npr Android). U stvari, sada vise ni to ne moze. Ostaje im ona kineska alternativa, ubica Google-a.

Ako su mislili da dobiju drugi, svoj store na iOS-u to ne moze, naprosto nije takav koncept, platforma je potpuno zatvorena, apple obezbedjuje alate za testiranje, razvoj, reviewove…

Vrlo oportunisticki potez od Epica u ovom trenutku, a i jako je licemerno da optuzuju Apple za visoke cene svojih bezvrednih ingame kozmetickih itema koji su, kao, sada 30% jeftiniji ako idu direktno preko njihovog store-a. Cela igra i ceo model mikrotransakcija su mi toliko ocajni, da Apple-u zelim iz sveg srca da se odupru. Ako se Ninja koji samo strimuje onoliko obogatio, ne mozete ni da zamislite koliko je Fortnite novca doneo njegovim tvorcima.

Jedno od najbitnijih pitanja koje je upuceno je “sta sprecava Apple da digne royalty fee koliko zeli”, na sta je Tim odgovorio da App store od starta naplacuje 30%. Vidicemo kako ce se razvijati dalje situacija.

Epic je upravo zbog ovakvog splita prihoda napravio svoj store da bi parirao Steam-u koji takodje uzima 30%, sto je totalno nerealno.

Sony i MS uzimaju bjese 7 ili 9$ na svaku igru od 60$, dakle 15% makismalno.

U ovoj trci niko od nas nema konja, posto su obe ultra mega giga korporacije koje ce da rastezu zakone na sve moguce nacine.
Bitno je imati kokice i uzivati u predstavi.

1 Like

Koja je krajnje dosadna i sto Dario rece zavrsice se vansudskim poravnanjem i dogovorom. Svadja velikih kompanija oko procenta…

Nisu forsirali Netflix jer nisu smeli da ostanu bez tog appa. Po Apple pravilima nijednu transakciju vezanu za app ne smeš ponuditi u okviru appa ako ne ide isključivo preko App storea. Čak ne smeš ni da ponudiš/reklamiraš u okviru svog appa da postoji alternativni način plaćanja jer te onda Apple ukloni sa storea.

Slično je prošao MS 2001 sa pokušajem da uvede sličnu praksu pa su dobili šamar.

Apple store pokriva široku namenu i ogroman broj korisnika što te stavlja u poziciju da nekontrolisano postavljaš pravila i uslovljavaš, što te stavlja u monopolsku poziciju.

Kad imaš store od nekoliko miliona korisnika to nije problem, ali kad ih imaš par stotina miliona onda postaješ neko kome.ne treba dozvoliti da radi šta hoće, uslovljava i kažnjava prema sopstvenom nahođenju samo zato što može.