Google GDC 2019 Gaming Announcement / LIVE

1 Like

Bah, dosadna striming platforma. Google pre Microsofta promovise “Netflix for games”.

Cool je sto su odabrali AC Odyssey za showcase, ali je spisak igara izuzetno tanak za sada. Microsoft ce imati verovatno punu podrsku za sve igre u samom startu, dok developeri moraju posebno da prilagodjavaju igre za Vulcan API/Linux.

Naravno, nista im ne verujem da ce latency na nekom prosecnom internetu danas biti prihvatljiv. Super je sto koriste dosta razgranatu infrastrukturu sa nodovima, i sto vam je dostupno 10 teraflopsa na bilo kom ekranu, ali ono o cemu nisu pricali je zahtev za protokom koji bi podrzao 4K 60fps striming bez gubitka kvaliteta i sa minimalnim odzivom koji ima sam ekran.

Seamless integracija sa jutjubom je cool, ali nije nista nevidjeno sa twitchom na konzolama.

Takodje, ostaje pitanje koliko ce sve to da kosta. Jel ce biti neki model pretplate, premium i free servisi, ogranicavanje sadrzaja, reklame u sred igre? Bog sveti zna.

Ako bih morao da ulozim pare, momentalno bih se kladio na Sony/MS za next gen, dok ce Stadia verovatno da razbija za 10+ godina.

Totalno sam u čudu, ili ekipa sa foruma nije gledala video ili sam ja nešto propustio.
Meni lično ovo deluje kao totalno zabadanje prsta u oko MS-u i Sony-ju. Da ne govorimo o tome da će im oteti veliki deo kolača na koji su se nadali u sledećoj generaciji.

Google je utrčao na tržište igara na opasan način i samo je pitanje koliko će veliki tektonski poremećaj ovo izazvati. Idem redom da obrazložim, a potrudiću se da skartim maksimalno pisanje, samo bitne stvari.

  1. Strimovanje igara na svim uredjajima do 4K, HDR, 60 fps - zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, pitanje je samo koja internet konekcija treba da bi se ovo podržalo. Bojim se da ispod 20mbit-a, ne bi trebalo ni razmatrati, a da je neka optimalna granica 30+.

  2. Nema instalacija igara, sve kreće za 5 sekundi - ludnica od opcije. Ako bude ovako, a posebno na način kako je prikazano, čista 10-ka. Gledaš nešto na youtube ili čitaš po netu, klikneš na start game i peglaš. Da se čovek naježi koliko dobro zvuči.Gomilu puta mi se desilo, baš bi da probam, a onda sledi, traganje, pa uplata, pa čekanje da se skine, pa na kraju se nema vremena u tom trenutku za probu i igra završi kupljena i samo stoji. A ovako se proba, pa ako odgovara igraš, a ako ne dovidjenja. Naravno ovo važi u slučaju da bude ista opcija kao za mobilne igre koju je google ubacio od nedavno, a zove se try app i stoji odmah pored install u app store-u.

  3. Mogućnost da se sačuva pozicija i pošalje prijateljima u varijanti probajte ovo, zvuči nerealno dobro. Zamislite situaciju da igrate souls igru i neko napravi build koji vam u životu ne bi palo na pamet da napravite, dobijete link, pritisak na dugme i idemo, instant test ludačke varijante, a posle ako ste dovoljno ludi, sami napravite isti ili sličan.

  4. Slično kao prethodna varijanta, samo u fazonu challange-a, tipa probajte da mi oborite rekord ili probajte da ovo uradite u igri, opcije su mnoge i samo je pitanje kako će developeri ovo iskoristiti. Ako se na ovo doda i opcija split screen koju su pokazali, opasna varijanta.

  5. VELIKO PITANJE od koga zavisi mnogo. Da li će ovo biti pretplata poput gamepass-a ili će biti kupovina igara na klasičan način? meni deluje da će biti pretplata, jer samo tako će moći da se implementiraju sve opcije o kojima su pričali, tipa gledaš klip i za 5 sekundi startuješ, slanje statusa, itd. isl. Ako bude kupovina igara na klasičan način, onda nema ni pomisli da je to tako lako, kako su pokazali, niti toliko upotrebljivo.

  6. Ako je pretplata na sve igre, tipa game pass-a, onda je ovo opasna stvar i nadam se da neće biti skuplja od netflix-a, a da će biti opcije da se deli nalog na više korisnika, tipa family share. Jer glupo bi bilo da se plati pretplata, a da se može koristit na samo jednom nalogu, bez obzira što je na više uredjaja. Opet i to je posebno pitanje, koliko uredjaja. Samo zamislite opciju da sve 3-rd party igre budu dostupne, kuljen nalog i podeljen na 2 ili možda 3 čoveka, a po ceni od 10-12 EUR mesečno. Mislim da u slučaju da ovo bude funkcionisalo kako treba sa strane strimovanja, sve ostale opcije se onda jednostavno zanemaruju, osim u slučaju eksluziva od strane MS-a, Sony-ja ili Nintendo-a,

  7. Google pravi svoje eksluzive - eto još jedne zanimljive situacije, sa opcijom da upare par zverina od 10 teraflopsa, mogu da urade nešto što sigurno nijedna druga konzola, a ni PC neće moći da uradi. Samo da to ne bude više obećanje ili da bude izvedeno kao Crackdown 3.

  8. Pošto je sve na serverima google-a, nema više ni cheat-a u MP igrama. Takodje razlike u samim uredjajima (mislim na PC) gde je frame rate jako bitan, padaju u vodu. Ovo kod konzola je bilo daleko manje izraženo, ali je opet lepa opcija.

Verovatrno ima još tačaka koje sam prevideo, ali sigurno ću ih se setiti kasnije. Ove su definitivno najbitnije za sada :slight_smile:

Što je najzanimljivije, puna objava o cenama, šta sve sadrži, odnosno broj igra dostupan od starta i sl. će biti tokom 2019. Da li se i vama čini da će to biti na E3 i da će totalno upropastiti MS-u prezentaciju. Sada kada pogledam da Sony neće učestvovati na E3 ove godine, ispada da im je to najbolji potez koji su mogli uraditi.

6 Likes

Sve je to lepa bajka ali ako nemas dobru i stabilnu konekciju sve te stavke koje si napisao padaju u vodu. :slight_smile: A i nasa zemlja verovatno nece biti podrzana pa cemo opet izvoditi samutacije sa nalozima, kodovima i sl. Bila je opcija da se testira kako ovo radi sa AC Odyssey igrom jos pre 3 meseca ali naravno da kod nas nije bilo podrzano. Nisam neki ljubitelj Google-a, nek im je sa srecom jer sto vise konkurencije, to je bolje za nas potrosace. Ali ne bih voleo da ovo sa streaming igrama postane neki gaming standard jer ja iako imam 60mb net, to nije stabilna konekcija i ne bih se oslanjao na nesto tako nesigurno.

1 Like

Evo odgovora vezano za brzinu neta:

Dakle za 1080P - 25mbit-a, a za 4K 30mbit-a. Ispade da sam ga pogodio iz prve :smiley:

1 Like

xCloud od Microsofta trenutno zahteva 10mbps, dok rade na tome da spuste još niže. Ovo je za 1080p rezoluciju.

2 Likes

30mb/s ne moze da strimuje ni obican 4K video bez prekidanja. Gaming mi zvuci kao totalna naucna fantastika, jer treba preneti mnogo vecu kolicinu informacija od obicnog kompresovanog videa u 4K i tu i upload postaje bitan faktor. Evo sada sam iz Telenora (100mb/s je ogranicenje po klijentu) testirao jedan link, i non stop nesto prekida i baferuje

Istina youtube jos ne koristi Stadia servere, ali bas mi nesto ne ulivaju poverenje.

Na stranu to, sta bi igrao? Ako developeri i korisnici ne prigrle resenje, pisi propalo. A svi znamo kako industrija jedva ceka jos jednu platformu, kao da joj nisu dovoljni PS4, Xbox, PC i Switch.

Malo ko u Srbiji ima upload preko 5Mb/s

3 Likes

Već vidim ngage scenario

Mislim da je ovde Sony više ugrožen jer najviše zavise od klasičnog hardvera i načina poslovanja. Za streaming nemaju infrastukturu poput one koju imaju Microsoft, Google i Amazon. Sony mora da rentira infrastrukturu od ovo troje ili nekog četvrtog, što se vidi u ceni za PSNow. Ili da naprave svoju mrežu, što je moguće ali će trebati dosta vremena i ogromna količina novca. U vezi streaming će uvek biti lošijoj poziciji i da bi bili konkuretni moraće na neki način kompezovati tu razliku.

Takođe se ovde previđa da za Stadiu mora da se radi port svake igre, dok za xCloud vrte se postojeće Xbox igre (kako one u BC tako i nove), što je nula trošak za izdavače, bukvalno ista igra je dostupna na disku, za download sa storea ili u streamingu. Ista ta igra kupljena za Xbox radi konzoli, PCu ili putem streama. Za Stadiu se kupi jedna kopija koja se može koristiti samo putem streaminga.

A tu je i Game Pass, skoro 200 igara dostupnih odmah po nižoj ceni od jedne igre koja se kupuje za Stadiu + sve nove 1st party igre dolaze u servis prvog dana.

Svakako, sve tek videti u realnim situacijama kako će raditi i koštati. Google jeste ozbiljan, ali isto tako kompanija koja je spremna da saseče servise ako ne donesu u nekom vremenu poveći profit. Sa druge strane, super je pritisak Googlea na sve igrače u gaming industriji, što na kraju samo nama korisnicima donosi benefit.

3 Likes

Mislim da se to davno promenilo, ja bar po Bgu ne znam nikoga ko ima ispod 20mb/s, e sad to su uglavnom mladji ljudi i to ali svakako su oni i publika za ovako nesto.

Haha tek sad vidim da si napisao upload, za to se slazem da, uglavnom je 5 ta magicna cifra za upload preko koje se ne ide.

Dovoljno je u sred igre da krene da obara kvalitet prikaza i nesto da ucitava i secka, i da vam se smuci ceo koncept. Ili malo da omase pricing, sto obicnu bude slucaj sa novim tehnologijama. Nije lose sto su uleteli u celu tu pricu, narocito je dedicated studio za first party zanimljiv, ali nemojte se loziti jer od ovoga nema nista u biskoj buducnosti.

Zar nije Sony odavno prvi usao u tu celu pricu? Kupio je ceo Gaikai, odmah cim je krenuo hype oko strimovanja gaminga, kada je Onlive bio bese najveca “pretnja” klasicnom gamingu. Obrati paznju sada na njihovu zvanicnu stranicu.

http://onlive.com/

Jeste, kupili su Gaikai ali se radi o tome da je to samo platforma za streaming a i dalje moraju da rentaju infrastrukturu da bi to radilo kako treba. Drugim rečima, MS-Google-Amazon imaju svoju mrežu/infrastrukturu/cloud i kada računaju cenu proizvoda oni nemaju trošak “iznajmljivanje servera za streaiming” dok Sony tu stavku ima.

1 Like

Eh jel se seca neko da sam slicno odusevljenje i ja imao jos onomad kad su nam Onlive i Gaikai obecavali slicne stvari? Mogao bih komotno da iznadjem te postove i samo copy/paste…

Stvari se nisu bas odvile ko sto je tad delovalo da mogu. Naravno, sad je Google u pitanju, mnogo ozbiljnija zverka, plus proslo je nekoliko godina, sazrelo je mnogo stvari kod infrastukture.

Samo ne znam tacno sta ko podrazumeva ko ‘prosecnu’ internet vezu. Moj internet u vajnoj Kanadi je 15/10 s capom od 400gb za oko 50cad, sto je, verujem, gore nego mnogima od vas u Srbiji. I to sam jedva iznasao s razumnom cenom, nisam mogao da verujem koliko je net ovde inace skup kroz bell ili rogers (ah, cari duonopola i nedostatka konkurencije)

SirotiLJo… :stuck_out_tongue:

Kad vidim ovo, dodje mi da vrištim od sreće - Beogrid 40/40 + televizija, za 3200 RSD :smiley:

EDIT: bez ograničenja u protoku :slight_smile:

Ne bih se iznenadio da u praksi zahteva jedno 300 mb/s i up 50mb/s za 4K gaming, naravno bez packet lossa, agregacije, fair usage-a, torenata u pozadini… I opet latency nece biti nikada kao da se pokrece direktno sa masine. To je teoretski nemoguce. Gameri daju dobre pare da smanje input lag. Pozelecete da igrate tetris za poneti, samo da ne budete zavisni od konekcije. Prvi put kada budemo videli loading zbog baferovanja, kockice usled pada kvaliteta, iluzija se rusi. Bilo bi dobro da nam daju neki free to play naslov malo da testiramo vec na leto. Samo da ne zahteva Stadia kontroler, ako ne omoguce kompatibilnost sa najsirom paletom dzojpeda, ne verujem da im je cilj zarada na hardveru. Koga briga za google asistenta i share dugme. Mislim da im je to parce hardvera totalni visak.

Moći ćeš koristiti joypad kakav hoćeš, uključujući i duslshock i xbox joy.

Evo, ja sam gledao narcos 4k preko netflixa sa 30/2 netom, nije mi secnulo ama nijednom. Nisam od onih sto kenjaju bezveze ali je stvarno tako.

Ps now isto, nikada nikakvih problema nisam imao sa strimovanjem.

Vidim da se dosta protivis celom stream segmentu, ali mozda svoje sumnje malo pogresno baziras, mozda na osnovu tvog neta koji je jebem li ga u nekom cvoru koji ima prekide.

Za los net (tj da imas prekide) kod tebe na poslu nemam objasnjenje, ali mogu ti reci da za sada stream meni licno ide od ruke.

Edit: eto jedino gde sam uocio neki pad kvaliteta jeste HBO go, gde pri pokretanju sadrzaja se servis ponasa kao youtube, losiji kvalitet koji se nakon par sekundi pusti u HD-u. Ponekad ali vrlo retko na pola filma/serije opet tako padne kvalitet ali se popravi za par sekundi. Mada ovde vise krivim sam servis nego moj net koji radi besprekorno recimo na netflixu.

Jebem li ga

Sad tek kontam da si actually i okacio link koji ti secka. i sad cu ti napisati jednu budalastinu koju kad procitas bices u fazonu “sta pise ovaj” ali veruj mi da je tako, jer sam to licno ja video svojim ocima.

Mogu da se kladim da si link pustio na ekranu koji nije 4k. nema veze jes da ne mozes da vidis taj kvalitet ali barem da vidis kako radi.

E tu dolazimo do poente. U firmi imam pristojan komp na kom radim, jaka i5-ica, sa 16 gb rama. i full hd monitor. hteo isto tako reko da vidim 4k, secka, ucitava, nije bas slideshow ali nije ni daleko. I onda nam u firmu stigao sony 4k tv (znas koji), nakacim ga na komp, pustim 4k video, neki nature, slicno ovome sto si ti okacio i gle cuda, klip leti 60 fps, bez seckanja, sve kako treba. I kontam, “jel mene neko ovde zajebava?” i vratim isti taj hdmi u monitor, pustim klip, secka baferuje, vratim hdmi nazad u tv, opet sve leti. I onda dok sam bio na tv-u nadjem neki Peru klip koji je 8k i pustim na 4k tv-u, i dolazim do iste manifestacije full hd monitor/4k content.

tako da, ako si pustao na full hd monitoru, veruj mi da ova nebuloza ima smisla. Ako si 4k content pustio na 4k monitoru, zanemari ovo.

3 Likes