MP3 is dead

Dali neko moze da mi kaze sta ovo tacno znaci za nas i koji je sledeci format koji cemo koristiti umesto njega?

2 Likes

Ne znači niŔta.

1 Like

Kao Å”to piÅ”e u tekstu većina će preći na AAC zbog samog kvaliteta zvuka, Å”to je naravno veliki plus, slična stvar se deÅ”ava i sa formatima slike, sada je tu HEVC/H265 koji daje bolju sliku i manje zauzima prostora.
Zamisli da sad uporedis MPEG2 i HEVC, razlika je nebo i zemlja. Slično je i sa MP3 i AAC, koji se inače odavno koristi u filmovima, serijama itdā€¦

Formati su postali krajnje nebitno jer se muzika ili strimuje ili slusa preko youtubea.

Imam oko 50gb MP3 muzike. Samo cu nastaviti sa skupljanjem AAC i tako dalje, nece to nestati niti ce ikada i jedan uredjaj imati frku da cita MP3.
Samo se zapitajte koliko trenutno postoji audio uredjaja u kolima koji citaju mp3 to su milioni i milioni.
Pa to se nece promeniti jakooooo jakoooo dugo.

I ja mislim da su ga prerano progralsili mrtvim, ali osim kola, verovatno je na kucnim sistemima i prenosnim uredjajima manje vise nepotreban danas.

A ne samo da ce se promeniti MP3 nego ce se i kola promeniti, za 10 godina kola ce nam voziti autonomni sistemi za navigaciju. Dobro, mozda ipak blize 20. za 10 treba da tek predjemo na elektricne.

Ala si ti optimista. Neces ti to videti za zivota to ti ja garantujem! A ziv ti nama bio jos jako dugo. :smiley:
Nece se kola ni za 10god promeniti nista posebno to budi siguran. A da ne pricam tek za zemlje treceg sveta kao nasa. Pa ovde je prosek starosti 17god.

U kolima pustam muziku preko bluetootha, telefon pordrzava AACā€¦im safe :smiley: salu na stranu, kao sto marko receā€¦neces ni ti, a bogami ni ja doziveti to da MP3 umireā€¦muzika koja nadolazi nece izlaziti u MP3 formatu nego AAC, ono sto je izaslu u MP3 formatu ce ostati takoā€¦

Ne shvataju ljudi da to sto ce audio izlaziti u AAC ne znaci da je MP3 mrtav jer uvek mozete promenili format.

1 Like

MP3 nije niÅ”ta manje živ nego proÅ”le godine. Jednostavno je istekao zadnji patenat za njega. A Å”to se kvaliteta zvuka tiče, moje lično miÅ”ljenje je: OGG Vorbis do 256Kbps za stereo, a ukoliko uređaj podržava - Opus. Oba daju veoma kvalitetan zvuk pri niskom bitrateu, pa ko je ograničen memorijom ne mora da Å”tedi na kvalitetu.

Za sada jedino ā€œformatā€ za cuvanje muzike koji je stvarno riknuo su kasete :slight_smile: em nije bilo prakticno em je zvuk ociaj koji je neponovljiv. Tako da ce MP3 da trza jos jakooo dugo.

Čekaj joÅ” par godina i one će se vratiti kao novi hipster retro medijum. :smiley:

Par godina?! Pa proizvod je već izaÅ”ao. Hipsteri ga obožavaju.

Neko moze da se malo zeza ali od toga nema nista. Kvalitet je golo govno.
Za razliku od ploca koje imaju nezamenjih kvalitet i taj neki smek. Kasete to nemaju.

2 Likes

To je istina, nema do LP-a.
Pored brdo dobrih plocaj jos dva Technics SL-1210 M5G gramofona i jedna dobra Pioneer mixeta, i da vidis to je taj smek :wink:




1 Like