Persona 5

Razvojni tim: ATLUS
Izdavač: ATLUS, Deep Silver za EU
Platforme: PS3, PS4
Datum izlaska: 4.4.2017.

Glavni lik kome igrač daje ime. Zbog određenog incidenta je uhapšen i izbačen iz svoje stare škole. Zbog toga završava u novoj srednjoj školi po imenu Shujin Academy. Igrom slučaja upoznaje Ryujija prilikom dolaska u školu i onda počinje naša avantura.

Srednjoškolac koji je obeležen u školi kao problematičan, preziru ga učenici i profesori iz nekog razloga, ali deluje kao ok lik. Šta se to desilo da bi ga oni zamrzli?

Srednjoškolka koja je bez mnogo prijatelja zbog svog porekla. Ne pomaže ni to što svi u školi smatraju da izlazi sa profesorom fizičkog vaspitanja.

Neobično stvorenje u obliku mačke koje može da priča. Ne seća se ko je ni šta je tačno, čak nije ni siguran da li je muško ili žensko. Ali zna mnogo o paralelnom svetu i o stvorenjima koja se nalaze u njemu.

Gameplay je gotovo identičan kao u prethodnim delovima, sa nekim novinama. I dalje je poenta cele igre da se odluuči kako da se provede dani i noći. Da li da se danas ide do drugog sveta da bi se grindovao novac ili XP? Ili da se družim sa prijateljima da bi bili efikasniji u borbi? Možda da radim na jednoj od brojnih statistika koje će mi otključati druge beneficije?

Tokom dana se fokusira na druženje sa prijateljima i poznanicima, jer svako od njih može da nam pomogne prilikom infiltracje u Palate u drugom svetu. Oni nam takođe i daju dodatan XP prilikom pravljenja Persona koja odgovaraju njihovoj Arcani.

Palate su lokacije u igri u kojima se borimo sa protivnicima da bi ukrali blago u njemu. Šunjanjem i rešavanjem brojnih zagonetki pravimo put kojim ćemo stići do blaga, koje je oličenje želja osobe koja je gospodar palate. Krađom tog blaga izazivamo promenu u ponašanju osobe i teramo ga da prizna sve svoje grehove.

Borba se svodi na otkrivanje i eksploatisanje protivničke slabosti. Kada napadnemo protivnika sa elementom na koji je on slab, on pada na zemlju onesvešćen.

Ako to uspemo da uradimo svim protivnicima dobijamo dva izbora: da ih sve napadnemo sa All Out Attack, koji ima veliku šansu da ih dokrajči, ili da sa njima pregovaramo.

Prilkom pregovaranja možemo trežiti da nam se protivnik pridruži, da tražimo od njega da nam da novac ili neki predmet. Protivnike koji pristanu da nam se pridruže posle spajamo i dobijamo nove, jače Persone. Vremenom dobijamo Persone koje su gotovo neuništive.

Borba u Palatama iscrpljuje likove, te će ostatak večeri provesti u oporavku. Na to se mora obratiti pažnja, jer se neke akcije mogu raditi samo tokom noći.

Ovaj put je Meguro odabrao Acid Jazz za muziku, a glavni vokal je Lyn. U ovom delu je muzika napetija no u prethodnim delovima zbog tog uticaja, čak i kad su mirne scene.

MT nema deo posvećen celokupnoj priči, jer je priča bitan element Persona igara koji treba da se sklopi kroz igranje igre, pogotovu u ovom delu.

7 Likes

Igram igru već 50 sati a nabavio sam je pre oko 8 dana, pa ajd da napišem malo o njoj. Vreme leti uz ovu igru. Ne mogu da verujem da sam proveo više od dva dana uz ovu igru do sad, ne sećam se kad se to zadnji put desilo.

Stigao sam do pete palate, nisam imao nekog posebnog problema kad su u pitanju protivnici van par bullshit borbi koje su tako dizajnirane. Sviđa mi se što su sada dungeon sekcije mnogo dinamičnije sa dosta šunjanja, zagonetki i raznim forama koje su jedinstvene za svaki dungeon.

Likovi i celokupna priča su mi interesantniji od prethodnog dela, i to poprilično. Iznenađujuće je koliko ova igra može biti mračna, ima svačega. Nakon četvrtog dela i Scooby Doo atmosfere smo došli do droge, alkohola, seksualnog zlostavljanja, itd. Mislio sam da će Persona da im ostane pitomiji serijal, dok je SMT prerpun svega i svačega, uključujući i genocid, kanibalizam, ritualna ubistva, itd. But nope, hteli ste ozbiljnije teme? Dobili ste.

Ono što me je najviše oduševilo je da su Social Links konačno korisni za još nešto van fuzije. Ozbiljno pomažu prilikom borbe, najkorisniji je jedan koji povećava Exp koji se dobija od borbi, dok drugi povećava novac, ima jedan koji povećava municiju koja se nosi u toku borbe, itd. Nije gubitak vremena da se ulaže vreme u druženje sa nekim likovima, a pomaže i to što su većina mnogo interesantniji no u prethodnim igrama.

Muzika je isto FENOMENALNA. Muzika koja počinje kad uđeš u palatu da bi ukrao blago i tokom borbe sa bossom je

Lyn ima opasne vokale i obratiću pažnju na nju ubuduće. Acid Jazz kao žanr kida. :slight_smile:

Sutra idem na mali odmor do ponedeljka, ne znam kako ću bez Persone do tad :smiley:

@Feredon Kako ti napreduješ? :slight_smile:

3 Likes

Au brate! Ja sam trenutno u Julu. Zavrsio sam treci dungeon (46 sati in game vreme) Bas sporo igram :D, i trenutno mi je ovo mnogo bolje od Persone 4.

Moram da priznam da me svaki put posle skole uhvati panika ne znam gde cu pre. Da li da razvijam neki social link, ili da idem u cafe da ucim i pijem kaficu :stuck_out_tongue: toliko izbora da moj OCD pali svaki alarm. Mislim da cu za sad da se opredelim za one lakse social linkove tj. confidante. I da razvijam statistiku, pa cu u NG+ polako da pravim svoj harem.
Definitivno su podigli igru na visi nivo sa social confidantima. Skoro svaki confidant ima neki dobar bonus. Mislim da su neki social linkovi dizajnirani za NG+, jer je ne moguce da imas na primer Guts level 4 u aprilu. A ujedno su i oni jedni od najboljih linkova u igri.

Sto se borbe tice, svaki put me uhvati hajp kad krene Last Surprise da svira u pozadini, jos ako potrefim refren i all out attack u isto vreme :heart_eyes:
Nisam nikada bio dobar u turn based igrama, ali Persona ima tako jednostavan sistem a u isto vreme je i kompleksan, tako da svako moze lako da ukapira.

Prica je kao sto si ti rekao totalna suprotnost od Persone 4. Definitivno su mracnije teme, od seksualnog, psihickog i fizickog zlostavljanja do samoubistava. Kao sto sam rekao, tek sam u julu mesecu, i tek sad se polako komplikuju stvari oko price.

Malo me nervira engleski voice acting, mislim da je u tome Persona 4 bolja. Za sad mi se jedino Morgana svidja, i mozda Ryuji.
Probao sam na Japanskom jeziku, ali je definitivno lakse na engleskom jer ne moram svaku recenicu da citam u sebi, vec mogu samo da slusam i mnogo brze ide. Verovatno cu NG+ da igram na japanskom.

Trenutna Waifu? Tesna borba izmedju Kawakami i Takemi
https://media.giphy.com/media/VB5WwlZIt8eRy/giphy.gif

2 Likes

Zaostaješ :stuck_out_tongue:

Ja na kraju nisam ni skinuo japanske glasove, i nemam neku želju. Ovi glasovi su mi ok, još ispada da neke stvari nisu dobro odrađene ako se igra sa japanskim glasovima, valjda fale titlovi na nekim mestima. Probaću na NG+, ali i dalje imam PTSD od japanskog Teddyja. Jebeš ti to.

Morganu sam počeo da prezirem zbog onog sranja oko toga kako si umoran. Deluje mi kao da sam do sad izgubio mesec dana samo na to prolupavanje. Da je realna igra, nikad ne bi legao lik pre 3-4 ujutru, a kamoli u 21:00 otprilike. Makar da mogu da pravim alat? Nope. Fuck you.

A od likova obožavam Makoto i Takemi. Nekako mi urnebesno i simpatično kako Makoto pokušava da špijunira učenike, i izgleda tako nesposobno. :smiley: Mislim da bi Ameri rekli da je Adorkable. :slight_smile: A Takemi… Šta reći? :heart_eyes:

Najbolja fora je što kasnije otključavaš novu Fusion opciju, Network Fusion, gde žrtvuješ jednu Personu, i neko drugi Online uradi isto, nemaš pojma šta ćeš dobiti. Ja sam dao Yaksini koja je bila valjda 27. nivo i dobio sam neku Personu koja je 44. nivo :smiley: Zbog toga si ograničen na jednu dnevno. Da vidim šta ću dobiti kad budem napravio Lucifera i njega žrtvovao :smiley:

BTW, ako zaglaviš negde, pogotovu sa onim Memento Questovima, RPG Site ima fenomenalne vodiče za sve.

http://www.rpgsite.net/games/449-persona-5/articles/2

Moram da idem u NG+ da bi povatao one retke Treasure Demons, uhvatio sam jednog jer me usrao Critical od puške.

1 Like

Da, fale neki sitni prevodi u toku borbe.

Jel taj Network Fusion otkljucavam automatski ili moram da razvijam vezu sa one dve klinke u zatvoru?

Kad radis Memento questove, jel cekas da ti se nakupi par questova ili ides makar imao jedan request? :slight_smile:

Cini mi se da mi treba neki guide za celu igru, a u isto vreme hocu prvi playtrough da igram sam. A i plasim se da mi ne spojluju pricu.

[quote=“Feredon, post:3, topic:12582, full:true”]
Moram da priznam da me svaki put posle skole uhvati panika ne znam gde cu pre. Da li da razvijam neki social link, ili da idem u cafe da ucim i pijem kaficu :stuck_out_tongue: toliko izbora da moj OCD pali svaki alarm. [/quote]

Ja sam ovo shvatio bukvalno, dok me nije pukao onaj WTF momenat odmah kasnije hahaha

Odoh ja odavde :smile:

4 Likes

Network Fusion se automatski otključava kako napreduješ kroz priču.

Za Memento, uvek čekam kad bude po 2-3 questa, stignem dokle mogu pa se vratim na početak. Deluje mi kao da inače gubim mnogo vremena.

Ako treba nešto, pitaj, ne treba da se brineš za Spoilere. :slight_smile: Ja sam se smorio dok nisam shvatio da možeš stalno da povećavaš Kindness kad se zajebavaš sa biljkom u sobi, uz to, ne prolazi vreme kad se to radi. Ako kupiš kvalitetno đubrivo dobijaš po tri poena za Kindness. To radiš jednom u dve nedelje valjda, i nakupi se.

Mada, ni ja nisam još sve shvatio, između ostalog ovo pecanje. Osećam kao da ne kapiram kako se ono radi, jedva sam upecao jednu malu ribicu.

Ako ti je za utehu, i ne treba sve odmah da uradiš. Kad dođeš u NG+ sa Social Stats na Max sve ide mnogo lakše. Rodio sam mečku dok sam nabio Guts na Dauntless. Izgubio sam jedno 3-4 meseca sigurno.

Sva sreća pa većinu Dungeona pređem za dan ili dva, pa imam po 20+ dana za zajebanciju sa S. Linkovima i Stats. Pomaže to što je Ryuji na S. Link 10, Ann na 6, Morgana na 8, Yusuke na 6, Misiima na 8, Takemi na 7, i blizanci na 8, ostali na po 3-4.

Nije tako strašno kad uđeš u štos. Teoretski, 99% stvari možeš da postigneš u jednom prelasku. Mada, to nije tako zabavno kao kad sam nabasaš na likove i pokreneš njihovu priču ili Quest.

1 Like

Wow kakav MT :heart_eyes:. Bravo!

1 Like

@daemonkiller92
U pravu si, treba igrati svojim tempom i to je to. Ali, stvarno su ubacili toliko stvari u igru da nekad imam osecaj da necu stici sve da uradim. A i ne treba sve da se uradi, jer onda verovatno ne bih ni uzivao toliko, vec bi to preslo u nesto drugo.

Da li ima neki social link gde cu moci da dopunjujem SP? Za sad znam da Takemi prodaje valjda onaj equipment da se dopunjuje po malo valjda posle svake borbe, ali nemam pare da ga kupim.

Nažalost, još nisam naišao na tako nešto. Mada, navodno jedan od likova koje tek trebaš da otključaš mogu da ti povrate SP u toku borbe u random momentima, ali to dolazi mnogo kasnije. Ja tek trebam da uzmem te dodatke, ali se uglavnom provlačim bez mnogo problema i onih sokova koji ti daju SP. Možeš i svim Personama da daš Invigorate preko Skill Card, ali me mrzi da čekam da Yusuke napravi kopiju.

Ne znam da li si provalio, ali, pošto ne možeš da menjaš party dok si u dungeonu, već moraš da izađeš, ostavi makar jednog sa Dia veštinama van borbe i njega koristi za sav heal van borbe. To sam stalno radio u drugim SMT igrama i to MNOGO pomaže.

Otkad sam to počeo da radim retko kad moram da dopunjujem SP za glavnog lika.

A kako nemaš para? Ja nakon svakog odlaska u dungeon izađem sa po 50-60k Yena, pogotovu ako prodaješ svo oružje i one Treasures koji ti ne trebaju. A Fortune Arcana može da se nosi, jer sam morao da platim 100k da bi počeo S. Link.

I da, Itemise Persona mi je poništila potrebu da se zajebavam sa pregovorima da dobijem Skill Cards. A i oružje je solidno.

Kawakami mi uzme 5k svaki put, i toj Fortune teller sam dao 100k.

Da, to sam provalio sa Dia skillom. Oruzja vise necu ni da kupujem kod onog prevaranta. Posle svakog dungeona on poveca cenu za nova oruzja duplo. Mislim da se vise isplati da izvuces oruzja iz chesta, cak su i bolja nego kod njega.

Jos nisam ni poceo Yusukeov social link. Najveci level su mi Ann na 6, Ryuji isto. A ujedno mislim da su njih dvoje najgori social link za sad. Cini mi se da svi ostali daju bolje bonuse od njih dvoje.

Kad fjuzujem Persone, uglavnom gledam da imam skillove koje ostali iz grupe nemaju, i one za Attack i defence boost. Prilicno sam glup za to.

Oni nemaju neke posebne bonuse, ali je njih najlakše levelovati da mogu da ti pomognu. Pravi je smor kad moraš da menjaš lika zbog priče a oni nemaju Baton Pass i ostale beneficije. Zato uglavnom igram sa Ann, Ryuji i Yusukeom, dok mi je Morgana Heal Machine.

Kad ostale budem levelovao ću da ih menjam, ali kasnije bukvalno ne možeš da preživiš bez toga. Uz to, pošto njih troje pokrivaju Fire, Ice i Lightning, ja mogu da se fokusiram na Wind i ostale elemente.

Gotov je i peti Palace. Brate mili, ovo je bio najdosadniji deo do sad. Deo sa prekidačima mi je naročito išao na živce. Ali je Boss bio prelak. Još kad sam žrtvovao Hell Bikera i pretvorio ga u oklop koji me štiti od svih Curse napada… Pa de ste deco sad? Eiha? Mudo? Bitch please, that tickles :smiley: Još ima i solidan Evasion od 10, tako da dosta napada izbegava bez problema. To + Accessory od Takemi za generaciju SP svakog poteza, i ovo je postala druga igra.

Sokovi za genraciju SP? Sayonara. Nameravam da kupim još za ostale članove tima pa kreće prava dominacija.

1 Like

Kako si ga zrtvovao? Ono ‘‘Itemize’’?

Hell Biker mi je trenutno zatamnjen, jer sam 35lvl a on je valjda 40-41, ali vidim da izgleda bas mocno :smiley:
Ja vucem neku Shiki-Ouji personu jos ko zna od kad. Ima Nul za physical, gunshots i curse. Jedini weaknes je Nuclear, ali sam ga ubacio na trening jedan dan, i dobio sam passive skill ‘‘Resist Nuke’’, nisam jos testirao.
Takemi mi je sad na 8 lvl i kupio sam taj SP accessory, mislim da svaki potez vrati 7 SP sto je odlicno!

Covecem, otisao sam u Mementos dok je bio onaj jak pljusak, i chestovi mi iskacu sa svih strana! A ja kreten odem bez lockpickova :sob:
Inace dobio sam dve rare Persone, Queen’s Necklace. i jednu sam zrtvovao za equipment. +1 za sve statove i 30 SP. Sad ovaj drugi ne mogu da napravim, nemam requierment.
Inace, zavrsio sam cetvrti Palace, sad sam pred kraj Avgusta.

Da, treba ti jedan Black Gown valjda, sve što ima u nazivu Black je za Itemise. Recimo, Arsena možeš pretvoriti u nož koji ima šansu da nanese random ailment prilikom svakog napada.

Jedva čekam da dobijem Thor, Odin i ostale, oni verovatno imaju moćne stvari.

A Ghost Rider je solidan. Ima i skill za povećanje šanse za down koristeći Ranged napade.

A ja nikako da povećam Charm na dovoljan nivo za Takemi. Makar sam završio i sa Mishimom.

44 nivo, u Oktobru sam, ništa me ne može pobediti trenutno. Napravio sam Grimekhala, Rpl Physical, Ranged, Strong Fire, Null Curse. Weakness je samo Bless, ali to niko ne koristi. Najbolje je kad sve zaraziš sa Rage i oni se sami ubiju. :smiley:

Za Charm, bonus ponedeljkom i utorkom u bathhouse. Dobijes nekad 2, nekad 3 poena.
Jbt. ne znam da li se ja tripujem, ali Takemi mi mnogo lici na Marie iz P4G. Mislio sam da je ona, na pocetku igre.

1 Like

Ovo je neverovatan video, i što ga više gledaš, to više sitnica vidiš. :slight_smile:

Inače, stigao sam u šestu palatu, OP as Fuck sam, od svih sam jači po 4-5 nivoa i sve borbe se završavaju iz prve. Malo je smor koliko se brzo završe borbe kad znaš za radiš, jedva čekam da se borim sa Bossovim i Midbossovima, jer je kod njih drugi padež.

A muzika je i dalje :thumbsup:

Persona nivo 42 Yurlung postaje pištolj za Queen koji joj daje +5 Ma. Tih +5 baš deru kad se koristi magija. Arsen postaje nož za Jokera, koji je isto solidan. Hell Biker postaje Armor koji ima Null Curse. Ovo je urnebesno koliko olakšava igru.

Takođe, Grimekhala sa Repel Phys, Ranged, Null Bless, Curse je neuništiva mašina smrti :smiley:

1 Like

Muzika je odlicna! Skinuo sam OST, ali nisam preslusao sve pesme jer su nazivi pesama na japanskom, pa ne bih da naletim na neki smojler.
Hvala za tips and tricks za zrtvovanje. Nisam ni razmisljao, ali ta opcija dobro dodje jer uvek moze da se vrati Persona iz Compendiuma ako imas para.

1 Like

To dosta pomaže i da se otarasiš Persona koje dobiješ kad uradiš instakill u Mementos ili kad ti se pridruže kad mole za život.

Ili ih iskoristim za Network Fusion. Dobio sam Byakko koji je nivo 50 od Anubisa koji je oko 30-og :smiley:

Hmm, Atlus je počeo da rezerviše domene za Persona 5

http://whois.domaintools.com/p5d.jp
http://whois.domaintools.com/p5u.jp
http://whois.domaintools.com/p5r.jp
http://whois.domaintools.com/p5ag.jp

Dancing, Ultimax, a šta bi ovi preostali trebali da budu? :slight_smile: