Phil Spencer o podršci japanskih igara na Xbox platformi



Ovo bi moglo značiti da bi se broj igara koje nam stižu iz Japana uskoro mogao povećati na Xbox platformi. Verovatno u prvom talasu bi to bili portovi igara koje su već na PS4 ili PC.

Yeah right. Xbox i JRPG su reči koje se ne preklapaju. Očekujem da će možda 3-4 da izađe, i onda ništa više. Glavni koji podržava Xbox po tom pitanju jeste Experience Inc. mada je i to ograničeno.

Ne bih mnogo podizao ocekivanja. Japan je poslednjih meseci u nevidjenoj ekspanziji na PS4 (Last Guardian, Nioh, Gravity Rush 2, Yakuza 0, Persona 5…) pa je moje tumacenje mozda zelja MS-a da PS4 ne pokupi bas sve japanstine i da malo ublaze ovaj trend. Recimo, Nier je planiran za PS4 i Windows ali ne i XO, Sony nema ekskluzivna prava ali japanske developere ne zanima mnogo XO jer je trziste tradicionalno orijentisano na Sony, Nintendo i mobilni gaming. Nema pravog razloga zasto Nier ne bi bio i na XO osim nezainteresovanosti.

I mnogo manjeg prodajnog potencijala. Pogotovu pošto je u pitanju Square Enix, koji se opekao u FF Type 0 HD na XO i citira ga kao jedan od razloga zašto neće biti njihovih igara iz japana na XO.

Ali, što se tiče Nier, rekli su da imaju mali budžet, ali da će videti kako ide prodaja igre nakon izlaska, ako se bude prodavala solidno, nameravaju da naprave port za XO i prvog dela za PS4/PC/XO u tom slučaju.

Ljudima je u glavi ovo: Hoćeš FPS? Uzmi Xbox. Hoćeš RPG? Uzmi Sony. Hoćeš uvrnute i šarmantne igre? Nintendo.

Sve to stoji što ste naveli. Ukoliko MS pokrije troškove portovanja igara, ne vidim zašto se te igre ne bi pojavile na XO, nije kao da je cena toga nešto preterano velika. O onima koje su izašle za PC ili tek treba da izađu, port je još lakši. Naravno, pričamo o tome da MS pokrije te troškove ili na neki drugi način pridobije izdavače.

Drugo, i MS od negde mora početi, ljudima ne valja što nema dovoljno japanskih igara, a kada naprave korak u tom pravcu, onda ih opet kritikuju da to ne valja i neće proći. Mislim da ako igre budu dostupne većem broju kupaca i igrača, to je bolje za same developere i izdavače.

Ako gledamo broj JRPGa i koliko su se prodale na PS4, ni prosečan PS4 korisnik ne voli JRPG.

I to da JRPG izgledaju za nijansu lošije od Playstation inačice igre… Ne vidim razloga zašto Xbox ne bi dobio sličan tretman.

A ako gledamo broj JRPG na Xboxu i koliko su se prodali… Nije to neka komplikovana računica. Nije potrebno neko posebno ulaganje, ali ne vide potencijal za zaradu na XO, pogotovu kad pogledaju u kojim zemljama se XO prodaje, koliko se šta prodaje, itd. Takođe, zajebavanje oko licenciranja sa stranom kompanijom dodaje dodatne glavobolje. Jednostavno, ne isplati im se. Više će zaraditi ako preskoče XO i drže se PS4, PC i možda Switcha.

A niko od vas nije spomenuo ono glavno. LOKALIZACIJU. Na 360 je bila solidna količina japanskih igara koje su bile ekskluzive u japanu, a nikad nisu lokalizovane, jer su nisu prodavale, jer su izašle za Xbox u japanu. Ako bi sad bila ista situacija, onda bi samo bacali pare.

Jedini koji bi se zajebavao oko distribucije lokalizovanih igara na Xboxu su Bandai Namco, Tecmo Koei i Arc System Works možda. Niko od ostalih do sad nije radio sa MS, i teško da će, tako da bi MS morao lično da ih lokalizuje. Good luck with that.

I to je povezano… Kako? Nije stvar u hardveru kad se neke igre i dalje prave za PS4 + Vita Combo. Zabole ih za Xbox, kao što većinu ljudi na XO zabole za JRPG.

Kako nije povezano?

Očigledno je da ne žele ulagati previše u zapadno tržište i Xbox jer im neće donjeti ni petinu prodanih primjeraka nasuprot Playstation-a.

Ne znam da li si pratio u to vrijeme ali FFXIII, pogotovo FFXIII2, kako su radili na x360 nasuprot Ps3 verzije. Katastrofalno. Iako je x360 imao pristupačniju arhitekturu. Znači, opet, povezano do boga. Ipak $$$ vrti gdje burgija neće.

Ima ljudi, očigledno, koje više zanima JRPG a žele ga na svojoj primarnoj platformi.
Time to change that shit.

Ako ti je primarna platforma XO, i interesuje te bilo kakav JRPG, you’re shit outta luck. Kad je Switch izgleda bolja opcija od XO, nema tu šta da se priča. Mogu oni da ulažu $$$ koliko hoće, i te igre se prodaju u ok meri, ali šta onda? Kad se FFXV prodao triput više na PS4 no na XO, nema tu šta da se mnogo priča. Najavljen je KH3 za XO, a kolekcije sa svim prethodnim igrama su zaobišle Xbox kao platformu ne jednom, ne dvaput, već triput.

Nadam se da će uspeti da razviju tržište za te igre, ali sumnjam. Možda ako bi im ponudili timed Exclusive i da portuju igre za PC kao deo Play Anywhere, mada i tad je pitanje da li bi uspeli da prodaju dovoljan broj da namame druge da prave igre za XO.

Moja poenta je da se JRPG generalno lošije prodaju na konzolama (osim mega igara iz FF serije), sve ostale naprave tek neki blip na listama. Portovati te igre za tržište od 25M XO konzola može samo pomoći. Trenutno stanje je poprilično jadno, ali ovde pričamo o tome da postoje neki signali da se to promeni. Možda od svega toga ništa ne bude ali u startu pričati o tome kao o nečemu što nema smisla raditi, mislim da je previše.

Takođe, JRPG nisu jedine igre koje se prave u Japanu, ima toga još što može da prođe. MIslim da ne treba iz svega ovoga očekivati ne znam kakve ekskluzive, nego da Phil ide tamo u fazonu “evo šta imamo novo na stolu ove jeseni, ne zaboravite na nas, možda možemo neki deal da napravimo nudge nudge wink wink”.

Lošije se prodaju na konzolama? Otkud ti to? Prodaju se u dovoljnoj meri da je većina njih zadovoljna prodajom i nastavljaju da prave igre. Mnogi od njih su zadovoljni kad se igra proda u par stotina K primeraka. Da naprave neki blip na listama je popriličan uspeh. Uz takve budžete, pitanje je koliko je isplativo portovanje na XO.

Nije uopšte previše pričati kako je to uzaludno i da se ne treba preterano nadati nekom konkretnom rezultatu van par igara, nakon čega će se stanje vratiti na isto.

JRPG čine većinu japanskih igara koje fale na XO i glavna su poenta ove priče.

Svejedno, od ovoga verovatno neće biti ništa posebno, ali ajd da vidimo. Možda dobijemo nešto poput Blue Dragon, ali sumnjam.

Evo jednog primera koji se sad pojavio:

http://www.express.co.uk/entertainment/gaming/768303/Nier-Automata-Xbox-One-update-release-date

He said: "There are currently no plans to release on this platform.

“The main reason for this is that the Japanese market for Xbox One is not strong, so the decision was made to focus on PlayStation 4 rather than to split our efforts across two platforms.”

“The biggest benefit to developing on one platform is that we did not have to split our time, allowing us to focus more on the quality,” Saito continued.

“It is not about whether one platform is better than the other, it’s that from a development point of view were can devote more time to one platform.”

E glupi MS… Dadoše tako lako Mass Effect Sony-u, na pladnju takoreći, još i 90% igara sa Xbox platforme dolazi i na PC. Garantujem, da su zadržali bar ME, većina PS vlasnika bi trčala po XO. Ujedno bi im pomoglo i kod JRPG žanra.

Očigledno da Platinum više ne spominje ni PC verziju Nier Automate, a za to barem ne bi trebalo da imaju razloga jer barem ima dovoljno PCa u Japanu, ako već nema XO? Ja jedino iz ovoga mogu zaključiti da se igra očajno (nažalost) prodaje da bi obezbedila PC port (koji su najavljivali).

Nier je produkt namenjen uskom krugu ljudi, pa donekle i svaki JRPG sem FF-a ne moze ugroziti best selere na listama, ali, opet pitanje je koliki je zaista effort razvoj za te tri platforme koje imaju zajednicku PC-centric arhitekturu i razvojne alate. Verovatno nema mnogo rezona da se ignorise XO (finansijski), inace se ne bi 99% igara razvijalo paralelno, pa mislim da je Filova uloga u tome da im to lepim recima objasni i sweeten the deal ako treba.

Pritom, ne treba zaboraviti da izlazi Scorpio krajem godine i bice ubedljivo najjaca konzola na trzistu, sto moze izazvati pomamu za novim konzolama (nadam se da hoce) a MS je posvecen backward kompatibilnosti pa ce Nier moci da se kupuje i na svim buducim Xboxovima…

MS je bio lakomislen u prepustanju svojih najvrednijih fransiza koje su kljucni diferencijator pri odabiru konzole. Svodjenje XO na mid range PC je tragedija “Filove administracije”, skoro kao Matrikova “kutija za sve” sa mandatornom internet konekcijom i kinectom, skupljom od PS4. Ne znam zbog cega Spencer sa ocigledno desktruktivnom politikom po Xbox brend uziva poverenje. Brend se moze ojacati samo ekskluzivama, a ne multimedijom, cenom ili snagom konzole. 3rd party im nece ama bas nista pomoci da pobede u trci ali im je neophodan da bi ostali u igri.

1 Like

Više japanskih igara na više platformi je uvek bolje, pitanje je da li će od toga nešto biti, druga je stvar. Ako uspeju da naprave neki deal, makar za portove, kul, što da ne. Ako se i neke buduće igre pojave pored PS4/Switch/3DS i na Xbox/PlayAnywhere, isto kul.

1 Like

Ili da jednostavno finansiraju Lost Odyssey 2 i bog da ih vidi.

1 Like