Sony kaže da nakon PS4 Pro novija edicija PS4 neće doći tako skoro

[quote]No je li ovo i posljednja PS4 edicija?

Izgleda da Sony nema planova u bližoj budućnosti predstaviti dodatni upgrade PS4 hardvera.

U razgovoru za The Guardian, direktor Sony Interactive Entertainmenta, Andrew House izjavio je “Vjerujemo da će PS4, PS4 Slim i PS4 Pro na tržištu biti još dugo, a time smo vrlo zadovoljni.”

Sony je već prethodno izjavio kako Pro “nije start nove generacije konzola”, niti je konzola koja će smanjiti razliku između generacija.

House je također objasnio da je Pro dizajniran kako bi ponudio konkurenciju PC platformi.

“Vidio sam podatke koji su prilično utjecali na mene, a sugeriraju da tijekom sredine generacije konzole, korisnici koji žele najbolji grafički izgled, migriraju na PC, jer je PC platforma očito jedina koja to može ponuditi u tom trenutku. Takve ljude želimo zadržati u vlastitom ekosustavu, a PS4 Pro je rješenje.”

PS4 Pro ima veći radni takt centralnog procesora, disk kapaciteta 1 TB, te duplo više snage negoli grafički procesor unutar PS4.

PS4 Pro će biti raspoloživ 10.11. po cijeni od 399 američkih dolara.

[/quote]

Izvor: http://adria.ign.com/ps4/8131/news/sony-kaze-da-nakon-playstation-4-pro-novija-edicija-ps4-nece

Lazu. Morace da odgovore na Scorpio.

I ja imam neki osecaj. Takodjer da bi tamo krajem 2018. , mogao izaci PS5, bas kao odgovor na Scorpio, posto je ocigledno da mu PS4P nece moci parirati…

Sve će zavisiti od toga koliko Scorpio bude bolja opcija od PS4Pro konzole, a u to ulaze performanse, hardver, dizajn i cena. Ako MS uspe sve ovo da zapakuje u proizvod koji će se dobro prodavati i uticati na prodaju PS4Pro, onda će možda doći do neke reakcije od strane Sonyja, što bi optimalno značilo 2019 najaranije da izbace odgovor. U ovoj “generaciji” Sony je očigledan lider i neće se oni puno osvrtati na ono što MS radi jer im prodaja ide više nego dobro. To je taj momenat kada ne diraš ono što šljaka kako treba.

1 Like

Wishful thinking. MS fanovi bi zeleli da Xbox ponovo bude relevantan izbor, a Sony fanovima se ne svidja da tako brzo zamene Pro konzolu. No to ce se ipak desiti. Performanse se znaju u teraflops i Scorpio je 50% jaca konzola. Momenat kada ne diraš ono što šljaka kako treba je upravo na primeru Pro konzole pao u vodu. Zasto su onda dirali status quo, kad vec sljaka kako treba? Prodajni rezultati PS4 upravo jesu “nothing short of amazing”. Zato sto zele da proaktivno odgovore na eksterne pretnje, jos pre nego sto su se i ostvarile. Ne zaboravimo da je Phil Spencer prvi krenuo da prica o ovome. Sada kada smo odbacili generacije i usli u trku sa hardverom sa X-godisnjim ciklusom, niko nece zeleti da koristi duzi vremenski period slabiji uredjaj. Pro je objava rata na hardverskom planu (ironicno, jer su vec imali superiornu konzolu), u kome niko nece zeleti predugo da bude iza. U narednih 10 godina videcemo minimum 5-6 konzolnih iteracija ako ne i vise. Moze se lako desiti da predju i na redovan 1-godisnji ciklus kao mobilni. Njihove planove i izjave ja vise ne uzimam za ozbiljno nego sopstvenu logiku u kojoj dela vise vrede nego reci. Kompanije su potpuno histericne u zelji da se prilagode promenama tako da je period vazenja bilo koje izjave CEO-a dosta kratak i posledica trenutnog sentimenta menadzmenta kompanije.

Problem je u fanovima, koji se često projektuju u poslovne knjige i odluke kompanija za koje navijaju. Kompanijama razlike u teraflopsima nisu bitne sve dok se u Excel tabelama total uvećava a chart pokazuje uzlaznu putanju. Kad ovi parametri pokleknu, kompanija se počne prilagođavati tržištu a fanovi su u fazonu “they are listening us!!11”. Dokaz za to je PS4 Pro. Niko ga nije tražio, nikome nije trebao a Sony kaže da Pro nije reakcija na najavu Scorpia, nego potreba da se takmiče sa PC, te su pre dve godine počeli da rade na projektu. Da li je tačno ili ne, ko će ga znati.

Uglavnom, moje razmišljanje je da novu konzolu od Sonija nećemo videti u naredne tri godine (što je Sony neki dan i potvrdio) a ako i bude neke naznake da se nešto dešava na tom polju, to tek može biti par meseci nakon što Scorpio krene u prodaju.

Jednostavno, Sony za ovu sezonu izbacuje tri nova proizvoda: PS4 Slim, PS4 Pro i PSVR i nekako je sumanuto pomisliti da će skratiti životni vek ova tri proizvoda najavom nove konzole. I tu dolazimo opet do fanova, koji će to “zahtevati” jer će se osećati “ugroženo” za koji teraflops.

1 Like

Ozbiljno? Koju konkurenciju? Ako to rade, witcher 3 radi u 4K 60fps-a, da li ce i pro verizja da radi tako? Da su imali konferenciju kakvu jesu i da su posle toga rekli ako uzmete pro dobicete graficki upgrade +fps, a oni koji imaju 4K tv sa HDR imace beneficije o kojima se pricalo… Cak ni Mass Effect koji ce biti igra 2017-te nece biti u 60 fps-a, a na pc-u ce raditi u punoj 4K sa 50+ fps-a… A sa druge strane, pc koji ce to da radi kosta bar 4-5 pro konzola :smiley:

Nova playstation konzola kako god se zvala nema sanse da bude najavljena pre 2019.
U sustini @robotnjik je napisao jedini realan scenario.

2 Likes

Takodje mislim da nece Sony pozuriti sa predstavljanjem PS5-ice, najrealisticnije procene su 2019-godina, a ako bas budu morali 2018-te, nikako ranije. I bez obzira na negativnu Pro reakciju, i on ce se prodaviti zbog jednostavne cinjenice da ce zameniti obicni PS4 i sto ce VR bolje raditi, tj. sta god bilo nije Sony nikako ugrozen ove generacije, samo sto im ovo nije trebalo jer su sve karte isle na njihovu ruku.

A izvesno je i da ce se Scorpio prodavati odlicno. Sada je vec utemeljen kao “najmocnija” konzola ikada, a xbox fanovi su zeljni neceg sto daje osecaj superiornosti. Dosta su bili gazeni ove generacije. Ja licno samo kada pomislim na Halo 6 i ono sto 343i moze uraditi sa ogromnim resursima, kako konzole tako i budzeta, vec brojim pare.

Bilo kako bilo, cini se da ce izlazak sledecih konzola biti u raskoraku (godinu, dve, nebitno), a ne u isto vreme. Cisto sumnjam da ce doci do toga da vidjamo nove konzole svake godine, i daljem tvrdim da ce to biti 3-4 godine, a prizeljkujem ovu drugu brojku. Ne znam da li je taj raskorak dobar i los za sve nas, uvek ce kasnija biti bolja od konkurentne prethodne i tako u krug, Mozda se taj raskorak brzo i izgubi i vec uz PS5 bude predstavljen Scorpio 2…jbg cudna i zanimljiva vremena dolaze gde ce biti konzola na pretek, a manjka para da sve to isprati.

1 Like

Mislim da duzi raskorak unosi suvise rizika. Naucili smo da jedna konzola bude maksimalno 10-20% slabija a paritet je siroko prihvacen kao developer standard. PS3 je doduse izasao dosta kasnije nego X360. Sto se cinilo ok za 7-godisnji cikus i poverenje koje su imali u Cell. Cinilo se da je PS2 prodigy i da Sony ne moze niko uzdrmati. Rezultat? Xbox je opasno ugrozio Sonyjev udeo. X86 arhitektura sada moze lako da se skalira a cak je i sam dizajn kucista naizgled skalabilan. Pro je eksperiment i ako trziste povoljno reaguje mislim da ih nista nece zaustaviti na putu ka mobilnom ciklusu. Ne svidja se to ni meni ali ko nas pita. Ako nista drugo ranije cemo dobiti igre koje izgledaju kao CGI, VR ce biti bolji a PCMR nas nece gledati toliko sa visine kao do sada. Treba samo spremiti 200e godisnje za to zadovljstvo. Dobro, sade i malo vise zbog televizora.

Ja sam srecan trenutno, jer su konacno rijesili sve oko konzola i narednih nekolik godina ce se posvetiti samo igrama. Mislim da ulazimo polako u period koji ce nam donijeti najbolje igre ove generacije. Vaznije mi je to od svega ostalog.

Iz tvog posta u bozije usi… Ali kakve su igre bile do sada iz nekog razloga sumnjam u to… Mada je Witcher 3 bio po meni prva i prava igra ove generacije :smiley: