TV kao monitor da li je to pametna ideja?

Pozdrav drustvo. Imam jedno pitanje, tojest pokusavam da pomognem rodjaku koji je u dilemi. On jako voli igrice, i poseduje par konzola, i veliki je filmofil, pa ima i android box sa svim kanalima i videotekom. E sad, uzeo je neku pc konfiguraciju, pa je mislio da objedini sve to, da ne kupuje posebno monitor, nego da poveze i pc na 4k tv. Pitanje je da li takva kombinacija moze da nasteti kroz neko vreme nekoj komponenti u pc-ju? Naprimer, da li skracuje vek graficke kartice itd… znaci, da li moze doci do neke nezeljene pojave tokom takvog koriscenja, posto ipak tv ima vecu rezoluciju od monitora, pa ga zato to i interesuje. I jos jedno pitanje, ako to sve moze da radi kako treba, posto bi on to koristio normalno sa par metara udaljenosti, da li bezicna tastatura i mis mnogo kasne? Da li igrice mogu normalno da se igraju? Hvala na odgovorima.

Zaboravio sam napisati ako je to bitno, tv je marka: hisense, model h55b7100

Nece skracivati trajanje komponenti i ne bi trebalo da dolazi do komplikacija. Mis i tastatura ce raditi normalno u Single Player igrama ali moguce da ce imati Delay u MP igrama jer svaki TV ima veci input lag od gaming monitora a koliki delay ce imati zavisi i od samog Tva.

Nema sta, neka cepa samo. Input lag ce biti isti i u SP i u MP igrama, nema nikakve razlike. Ima veci input lag TV to stoji, ali ako mu nije smetalo do sad na konzolama, nece ni od sad na PCu. Sto se tice BT misa i tastature, zavisi od modela. Imas bas gamersku bezicnu opremu koja smanjuje input lag do zaista minimuma do te mere da ga profi igraci koriste. Logitech ima najjacu opremu sto se toga tice ako se ne varam

Logitech G Pro Wireless koristi ga dosta ljudi i kazu da je top.

2 Likes

Bitno da je da gledaš da je input lag što manji. LG je najbolje rešenje ali i dosta skupo.

Baš sam hteo da napišem isto. Ja se igram na LG TV-u i odziv je 5ms, što je za TV sjajno. Mislim da nema bržeg odziva na TV-u. Za brže treba monitor. Iskreno ne vidim potrebu za monitorima, pored modernih televizora. Jedino ako si profi igrač MP igara, pa ti je svaki ms potreban.

1 Like

Moj je bio zver kada sam ga uzeo:

Ono što sam primetio je da ima veći lag kada je pušten HDR, nego bez njega, tako da MP igre igram sa isključenim HDR-om. Ako sam promašio odziv, izvinjavam se, ali znam da kada sam ga kupovao da je bila informacija tipa 5 ms. Da ne bude kao u pesmi od Balaševića, ako su lagali mene, i ja …

Jos ne moze da zameni. Odziv je ocaj uglavnom i to se bas oseti.

A joj, ako je ovako stanje, pa ja onda ne bi pogodio nikoga u MP-u :joy:
Meni ne smeta i nisam primetio lagovanje u igrama. Držim ga u game modu i sve je super glatko.
Da ima problema sa igranjem sigurno ne bi bio stalno na vrhu ili pri vrhu tabele u MP igrama :smiley:

Opet se vraćamo na staro, ko je na čemu navikao da igra. Meni je TV daleko bolja opcija, prvo zbog veličine ekrana, a drugo mogu da se zavalim na krevet i uživam u igranju :smiley:

Isto :joy:

Aj da ponudim, možda, konkretan odgovor.

Neki dan sam pokušao da moj monitor od 22" zamenim sa Samsung FullHD TV-om od 32".
Igrom slučaja, monitor koristim za redovan rad na PC-u, i za igranje na konzoli.
TV se sasvim korektno pokazao sa konzolom, u to nisam ni sumnjao, ali kad sam prešau u PC “mod”, usledilo je razočarenje.
Total Commander mi je jedan od osnovnih alata, kao i recimo Excel.
Mamamojamila koja katastrofa od slike…Ni silna podešavanja i štelovanja nisu dali rezultata…Jednostavno je slika bila daleko od one oštrine na koju sam navikao i koja mi treba.
E sad, da je TV možda 4K, kontam da bi bilo malo bolje, ali na žalost nije, pa sam ubrzo odustao od te kombinacije i kupio monitor od 27" i ende.

Da rezimiram, TV kao monitor je ok za filmove i igranje, ali za redovan rad, čak i golo surfovanje - NE!

2 Likes

Hvala vam na odgovorima, nije on neni profi gamer, odigra sa vremena na vreme neku pucacinu ili sport neki… to je onda ekstra za njega. Njemu je bilo bitnije ovo prvo pitanje, posto je uzeo pc konfiguraciju novu i boji se da bi se duzim koriscenje tv-a moglo nesto pokvariti. Znaci, to je to. Jos jedno pitanje, ako graficka karta podrzava 4k rezoluciju, onda nema nikakve prepreke da se promeni na tv-u rezolucija u startu, ili to zavisi od sadrzaja?

Pa ti na samom računaru podešavaš rezoluciju slike koju će slati