Xbox Argentinski nalog i ceo proces kupovine igara

Video sam da dosta članova ima nedoumice sa ovime i da su želeli zasebnu temu iako je već rečeno dosta puta ali evo imam malo vremena pa da podelim proces svega kako sam ja to uradio i kako i dalje radim. Za sada nisam imao nikakvih problema. :slight_smile:

*UPDATE januar 2023.: Opcija za Gift trenutno ne postoji za Argentinu i Tursku (za ostale regije funkcioniše sve normalno) zbog zloupotrebe pa je trenutno opcija za gift ugašena od strane Microsoft-a. Tako da sav deo texta sa slanjem gift-a sa jednog na drugi nalog ne važi trenutno dok ostatak teksta vezan za pravljenje naloga, unos načina plaćanja itd. važi kao i do sada.
Ali nova stvar je da sada prolazi direktna kupovina sa vašeg naloga tako da nema potrebe za gift opcijom dokle god koristite srpske kartice za plaćanje (ljudima koji su “preko” nažalost kartice ne prolaze jer oni imaju oficijalnu postojeću regiju na konzoli za zemlju u kojoj trenutno žive tako da kartice ne prolaze nigde osim u toj regiji)
*Kada kupujete neku igru sa svog naloga to radite striktno sa konzole, (nakon što ste u textu ispod ispratili uputstvo za unos adrese i podataka za način plaćanja) odaberete igru koju želite i kliknete na nju - zatim na opciju Buy. Nakon toga će se otvoriti prozor sa odabirom načina plaćanja i u padajućem meniju gde stoje podaci vaše kartice iznova odaberete istu tu vašu aktivnu karticu i zatim potvrdite kupovinu tako što ponovo kliknete BUY.

*UPDATE za VISA kartice Januar 2023:
VISA kartice trenutno ne prolaze više na argentinskoj regiji. Samo Mastercard trenutno. Visa i dalje prolazi na turskoj regiji, tako da ko želi može tamo da pazari ukoliko nema drugog načina za plaćanje.
Na ovom linku se može proveriti tačno stanje kursa ukoliko kalkulator nije opcija:

*UPDATE za kupovinu na drugim nalozima: Ukoliko nekom ne prolazi kartica za kupovinu, može da se obrati nekom za kupovinu kome kartica prolazi. Postupak je jednostavan, osoba da svoje podatke naloga (email i šifru). Zatim druga osoba unosi podatke u svoju konzolu tako što pritisne Guide dugme na kontroleru (X logo u sredini) i u gornjim opcijama na RB se ide skroz desno gde je ikonica vašeg profila (to može da varira, nekom je skroz desno, nekom na početku, zavisi od ličnih podešavanja) i zatim na Add or Switch. Nakon toga odaberete opciju +Add new i dodate novi nalog gde unosite mail i šifru.
Sva dodatna podešavanja skip-ujete koliko god je moguće jer ćete dobiti pitanja da povučete podešavanja sa tog profila, a za time nema preke potrebe. Takođe kad vas pita da li da vaš xbox bude Home Xbox za novi nalog koji ste dodali, tu opciju odbijte kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija oko naloga. Dakle na “Do you want to make Home Xbox for this account → No”. Nakon toga se ide u opcije → Payment and Billing → Add payment method i dodate svoju karticu sa Arg adresom (možete koristiti sve isto kao i za vaš lični profil, čak štaviše mislim da će automatski već da stoji adresa sa vašeg profila) uz vaše ime i prezime i podacima sa kartice i ništa više ne menjate. Nema potrebe za promenom regije tog naloga niti bilo čega drugog. Vaša konzola je već na Arg regiji, vi samo dodajete vaš način plaćanja sa Arg adresom i to je to. Odete u Store, kupite željene igre sa istim postupkom kao text iznad (gde se iznova potvrdi kartica iz padajućek menija pre opcije BUY) i to je to. Nakon toga obrišite svoje podatke plaćanja sa tog naloga i uklonite taj nalog sa vaše konzole iz iste opcije kako ste ga i dodali. (Sign out i zatim opcija Add or remove profile) Nakon toga osoba kojoj su kupljene igre na nalogu može da se uloguje na svoju konzolu i kupljene igre će stajati u biblioteci. Ovo radite sa nekim u koga imate poverenja. Ne delite svoje informacije ukoliko niste sigurni u osobu sa kojom sarađujete oko kupovine.

*UPDATE oko Preorder-a digitalnih igara sa Store-a i naplate:
Kada idete na Preorder za neku igru koju želite, nakon kupovine novac vam neće biti odmah naplaćen sa kartice nego tek 7-10 dana pred izlazak igre (osim ako baš u tom periodu pred izlazak igre uradite Preorder, onda će vam verovatno naplatiti odmah). Ali imajte na umu da se naplata vrši po kursu na dan naplate, ne na dan kada je preorder urađen. Dakle ako se kurs promeni 10ak dana pred izlazak igre kada vama treba da naplate urađen Preorder, naplata se vrši po kursu za taj dan. Tako da preorder u ovom specifičnom slučaju i nema nekog smisla osim ako se ne radi 10 dana pred izlazak kad se naplata vrši odmah.

Nastavak starog texta :point_down:------------------------------------

  • Sa xbox konzole: otići u Settings i promeniti
    regiju konzole na Argentinu. Sačekati da se
    updateuje konzola i Store

  • Napraviti novi nalog na konzoli i dodate sebe za prijatelja (vaš primarni nalog)

  • Pri prvoj kupovini u Xbox
    Store-u tražiće vam da unesete načine plaćanja
    i tu unosite podatke kartice i stavljate
    Argentinsku adresu (grad, ulicu i broj)

  • Sa novog napravljenog naloga odaberete
    željenu igru i idete na opciju Buy as Gift.

  • Odaberete sebe (svoj primarni nalog) iz liste
    prijatelja kako bi prosledili gift igru.

  • Sada na telefonu: otvorite Xbox app za primarni
    nalog i u porukama će biti kod koji vam je
    “poklonjen” sa drugog profila. Kopirate taj kod.

  • VPN aplikacije koje rade trenutno za mob:
    FreeVPN, VPN.lat

  • Otvorite VPN aplikaciju koju koristite i stavite
    odgovarajuću regiju (u zavisnosti od aplikacije
    koju koristite)

  • U Google unesete “xboxredeem” za direktan
    link ka stranici za redeem koda. Nalepite kod u
    polje i kada kod prođe, osvežite listu igara koje
    posedujete na konzoli na vašem primarnom
    nalogu i igra koju ste sami sebi poklonili će biti
    tu.

Za detaljnije objašnjenje text ispod. :slight_smile:

Dakle: Imao sam normalan US store na konzoli, takođe moj primarni nalog koji svakodnevno koristim je US regija. Na tom primarnom nalogu sam imao US adresu i način plaćanja naravno i to je prolazilo neko vreme dok jednostavno iz nekog razloga nije više prolazilo. Ali giftovi su i dalje radili. (kupovao sam gift igre drugarima i sve je prolazilo normalno na taj način)

Kada kažem gift igre, mislim na kupovinu direktno sa Store-a na konzoli. Sve se radi normalno na konzoli kao i do sada. Ne treba dva džojstika uparena na odvojene naloge, ne treba pogasiti druge naloge i ne treba čekati pun mesec. :wink: Proces je prilično jednostavan i sve se radi sa konzole.

Dakle imao sam US nalog i konzolu. Sa tog naloga sam otišao u Settings i tamo u opcijama promenio regiju konzole sa US na ARG. Kada to uradite, updateovaće se Store i “sve” se prebacuje na tu regiju (tačnije samo Store i cene u njemu, nalog mi je i dalje US kada se ulogujem na PC)

Nakon toga kada odete u Store sve je i dalje na engleskom jeziku ukoliko vi niste nešto manuelno menjali. Apsolutno sve ostaje isto kao da je US i dalje.

Kada odete da kupite nešto, tada će vam tražiti podatke kartice, adresu itd (ovo sve važi i kada napravite drugi nalog) i tu sam stavio Buenos Aires, uneo neku adresu (Avenida Cordoba ako se ne varam i neki broj) i stavio svoju Master Card karticu (prolazi i Visa, provereno) i kupovao nekih 10ak igara direktno na svom nalogu i to je onda iz nekog razloga opet stalo tako da mi je ostala opcija kao gift.
E da, i da nampomenem da se načini plaćanja čuvaju u zavisnosti od regije, tj odvojeni su jer kada sam sa PC-a ušao na svoj nalog, video sam Cannon Beach i ostale podatke za karticu sa US naloga, a ovog plaćanja za ARG nije bilo, i obrnuto.

Zatim sam napravio drugi nalog, stavio zemlju Argentinu jer mi je za to služio i ponovio ceo proces kao gore što sam napisao. (ne morate opet da menjate regiju konzole, naravno) I sve sam radio sa konzole, dakle sve do sada što sam pisao je rađeno na konzoli.

Napravio i podesio nalog (nebitno koliko naloga imate na konzoli i koje su regije, kada promenite regiju same konzole sve se menja u tu regiju, u ovom slučaju ARG. Dakle nalog vam je možda US ili UK ali ako je konzola na ARG, sa kog god naloga da odete u Store pokazivaće se cene u valuti regije koja je konzola, dok sam nalog ostaje US ako ste ga tako napravili pre svega ovoga. Takođe možete sve da vratite na US ako želite, moj drugar se vraćao 2 puta iz ARG na US i obrnuto.

Kada ste napravili drugi nalog, možete samo da switch-ujete naloge, ne morate da se izlogujete skroz. Za sve igre osim za xbox 360 naslove postoji opcija Buy as Gift i to je to što vama treba jer u ovom slučaju kartica uvek prođe.

Dakle dodate sami sebe za prijatelja (da vam olakša proces kupovine gift-a) i kada nađete željenu igru, idete na opciju Buy as Gift. Ponudiće vam da odaberete osobu iz liste prijatelja (razlog zašto dodate sami sebe) ili da manuelno unesete mail. Odaberete osobu - sebe i potvrdite sve normalno. Kada sve prođe, ta osoba - Vi dobijate mail i poruku na xbox-u da ste dobili gift i tu vam stoji kod koji morate da redeemujete.

E sad, sve ste ovo radili sa konzole, a ovaj deo ja radim sa telefona i to je ono gde ide vpn. Dakle stigla mi je poruka na Xbox aplikaciji da imam gift, otvorim poruku i kopiram ceo sadržaj (u aplikaciji ne može da se selektuje samo određeni deo poruke, bar kod mene) i nalepim sadržaj u google ili poruke ili gde god da bih mogao da selektujem i kopiram samo kod koji mi treba. Upalim VPN (VPN.lat na Google Play, nekima prolazi i sa FreeVPN aplikacijom) i stavim regiju na Argentinu.

Nakon toga u Google upišem “xboxredeem” da bi me bacio odmah na stranicu za redeem koda (ako ste prvi put, tražiće vam da se ulogujete, logično) i ne mora incognito za ovaj proces. Kada smo na stranici, nalepimo onaj kod i ukoliko ima greške, odmah će da ispiše crvenim slovima da se ne poklapa regija. U tom slučaju promenite regiju na VPN pa opet ispočetka u Google. Ako ne piše ništa i nudi opciju Continue, to znači da je ok. Kada odete Continue, sledi stranica “This is what You get” i pokazuje sadržaj vaše kupovine, potvrdite to i tu je kraj. Možete da pogasite i vpn i sve ostalo ukoliko ste završili.

Ako kojim slučajem ne vidite igru odmah u library, izlogujte se i ulogujte opet na konzoli samo da bi osvežio listu i to je to. Takođe, ako kupujete Game Pass ili Gold kodove sa sajtova poput G2A ili CdKeys, to radite opet za US regiju i takve kodove tražite (ili koja vam je regija za sam nalog) ili pak još bolje ako je global, tu ne razmišljate jer kao što sam napisao, vama je konzola na ARG, a primarni nalog vam ostaje na regiji kako ste ga napravili.

To je ceo proces, deluje kao mnogo i dug je text ali ustvari uopšte nije mnogo konfuzno kad odradite prvi put. :slight_smile: Mislim da sam sve pokrio ovim textom.

  • Dodatno: Kupovina Xbox 360 igara (i regularnih igara) na vašem primarnom nalogu:
    Proces je prilično jednostavan ali zavisi od kartica, (banke, adrese naloga ili možda nečeg četvrtog) da li će ova metoda raditi i vama.
    Uglavnom, sa primarnog naloga se ode u Store, odabere se željena Xbox 360 (ili obična One/Series X/S) igra i ide se na opciju Buy.
    Nakon toga dolazi stranica gde stoji vaša kartica kao način plaćanja. Uđite na tu opciju i odaberite iznova istu tu aktivnu karticu koju ste do sada koristili. Znači samo se uđe na opciju i odabere ista kartica koja je aktivna. Nakon toga kada se stranica osveži, kliknite Buy i to je to.
    Napomena da ova metoda radi samo na konzoli. (ne znamo da li radi i na pc-u)
    Ako ova metoda kojim slucajem nekom ne radi, onda nazad na Gift opciju. :slight_smile:

Napomena:

  • 10 giftova je ograničenje ako se kupuje uzastopno sa nekog popusta, posle se mora čekati 14 dana pre nego što se može ponovo uraditi gift. Moze se napraviti novi nalog i giftovati ostatak zeljenih igara sa popusta. Ako igre nisu na popustu, broj giftovanja je neogranicen (koliko nam je poznato za sada)

  • Neki korisnici napominju: ako se kupuju igre direktno na svoj glavni nalog, da može doći do blokade transakcija pa vaša kartica više neće prolaziti na tom nalogu, a nakon nekog vremena i na ostalim nalozima te se savetuju giftovi kao način kupovine igara. Ovaj info nije 100% siguran i potvrđen kao tačan uzrok zbog čega neke kartice prestanu sa radom na nalogu ali neka bude ovde čisto kao neka mera predstrožnosti.

27 Likes

Taman sam završio ceo proces i htio nešto da napišem ali vidim da si me preduhitrio.

Sve sam uradio kao ti osim što sam prilikom redimovanja na tunnelbearu odabrao ARG VPN, jer sam mislio da je ARG code i prošlo je sve na moj primarni USA nalog.

Leptenejebo, kupih Crash trilogy za 600 dindži i Borderlands 3 Ultimate za 2250. :open_mouth:

Sam Borderlands je 100$ na USA storu.

Svaka čast za tutorijal, vrijediće mnogima.

7 Likes

Thank us later :smiley:

1 Like

Opusteno bi mogao biti novi logo foruma. :grin:
Ko god da je to napravio svaka cast. :+1:

EDIT: jel nemate ni trunku brige da biste na neki nacin Bannerino mogli popiti? Ja sam uvek veoma oprezan sto se tice tih stvari, pogotovo sto imam hiljade eura trenutno ulozeno u Account…

3 Likes

ja sam pravio :sunglasses: lol.

I ja se tripujem ali izgleda da MS nije briga odakle im stižu novci.

2 Likes

Super ispalo. Mislmi da bi i verzija gde je xbox logo isto plav ili crn dobro izgledao.
@xX8Lampard8Xx savrseni wallpaper za tebe :smiley:

Ali da, kada malo razmislim, u pravu si. Nema razlike da li dosta nas godinama vec koristi USA naloge ili Argentinske. Nismo ni tamo ni #vamo. :slight_smile:

1 Like

Pa onda bi bili banovani i za koriscenje usa naloga, a to radimo 10 godina.
A i turska se koristi 5-6 pa niko nije banovan.

Tako da slobodno gaučosi

edit: Da, Logo puca!

5 Likes

I argentinska zastava na background umesto ovog faila od Biomutanta :smiley:

1 Like

Vreme je da naučite argentinsku himnu. :joy:

2 Likes

Pozdrav svima,razmisljam se da kupim xbox series s,jel probao neko Brazilski xbox live sa cjs cena 32eura za 12 meseci,jel treba cela konzola da menja region ili moze samo preko vpn na webu reedem code?

Jel se placa porez? Vidim da Argentina lupa 60%+ na digitalne stvari

Ne placa se, koliko vidim.

1 Like

Ko kredit za stan 1993. godine ! :smiley:

ne placa se

Citam ovde da je kupovina preko kartice gotovo nemoguca te da u Argentinske cene nije uracunat porez, ne znam kako vama prolazi

Pročitaj malo po temi.pa će.ti.biti sve jasno

Prolazi tako sto se salje gift na primarni nalog sa drugog naloga (oba arg) i redeem preko arg VPN-a gift koda na primarnom nalogu.

Na glavnom nalogu iz nekog razloga prolazi samo prva kupovina.

Meni nece ovo da proradi izbacuje mi gresku


Moze pomoc gde grešim.Xbox sam podesio na Argentinu.Kartica je Erste banka Visa.Oba naloga su postavljena na Argentinu sa argentiskom adresom.

Ides na gift sa jednog naloga na drugi? Onda ne znam sta je. To se radi preko konzole i moralo bi da prodje. Sta kupujes, neku obicnu igru?

Jedino mozda sve sam to radio preko vpn argentiskog.Mozda samo da pustim da bude nas Ip
Kupujem brodove za World of warships Legends I