Microsoft i SONY sklopili strateško partnerstvo u vezi cloud gejminga i razvoja AI rešenja

Companies to collaborate on new cloud-based solutions for gaming experiences and AI solutions

Under the memorandum of understanding signed by the parties, the two companies will explore joint development of future cloud solutions in Microsoft Azure to support their respective game and content-streaming services. In addition, the two companies will explore the use of current Microsoft Azure datacenter-based solutions for Sony’s game and content-streaming services. By working together, the companies aim to deliver more enhanced entertainment experiences for their worldwide customers. These efforts will also include building better development platforms for the content creator community.

U prevodu PSN Now i budući Sony online servisi će koristi Azure cloud za streaming i AI u svojim proizvodima, od elektronike do optike.

2 Likes

Shvatili da nisu konkurencija jedni drugima. :stuck_out_tongue:

#grabspopcorn

1 Like

Ipak je to biznis iznad svega. Soniju treba dobra i jeftina infrastruktura, Majkrosoftu što više klijenata za Azure cloud. Win-win.

Ma jasno, šalim se ja malo. :slight_smile:

1 Like

Naravno, lepo je da Sony finansira razvoj Xbox divizije :money_with_wings:.

4 Likes

Shots fired.

To znači da će napokon PSN raditi :slight_smile: Na šta li će još Sony da pristane u budućnosti…

‘Ništa gore’ lol

Bitna je razlika izmedju super i nista gore :confused:

Live zaista ne mogu da komentarisem sto se tice stabilnosti i performansi, ali jeste radio download uvek u maksimalnoj brzini. Moje zamerke su vise estetske prirode, Live gold se srozao, i promocije za igre nisu nesto, ali zato sve nadoknadjuju sa gamepassom.

Da ne skrecemo mnogo sa teme, ovakva partnerstva su relativno neuobicajena ali nisu bas black swan u visokom biznisu.

Partnerstvo Samsunga i Apple-a, koji su imali najzesci fanbase okrsaj, i uzasno skupe sudske procese.

Konzole odavno finansiraju svog najveceg konkurenta na PC-u, AMD, koji taj novac moze da upotrebi za R&D koji bi ultimativno odvukao kupce od konzola.

Pre neki dan igram Bajonetu 2 na Switchu, i pojavljuju se Sega i Nintendo logo jedan za drugim u uvodnoj spici - nezamislivo u doba 16-bitnih konzola. Jedan i dalje proizvodi hardver, ali se Sega transformisala u nesto drugo.

Ili, VIP koji je na domacem trzistu poceo sa iznajmljivanjem infrastrkture a sada drzi 30% korisnika. Onaj ko drzi infastrkturu ne mora da profitira dugorocno, ako zakazu drugi aspekti poslovanja i ako se novac ne upotrebi na pametan nacin.

MS je odmakao dosta daleko u transformafiji ka Cloud resenjima. Ovih dana prelazimo na Office 365 i moguce da MS jednostavno na nekim otvorenom tenderu zaista nudi vendorima najkvalitetnije resenje.

Ono sto me zabrinjava vise od samog partnerstva je generalni trend koji gravitira ka striming opcijama. Vlasnicima sistema omogucava ultimativnu kontrolu sadrzaja i pirate-free svet, sto je velika stvar za Kinu i Indiju, pa makar ih naplacivali jako malo… Ali sa druge strane, igracima donosi potencijalnu degradaciju kvaliteta.

Moguce da su, naravno, slicno reagovali i audio/filmofili kada su striming platforme pocele da pobedjuju fizicke nosace. Ili da ce sve moje konsideracije postati trivijalna pitanja u 5G eri i eri gigabitnog interneta. Medjutim penetracija je pod velikim znakom pitanja.

2 Likes

Izgleda da su se MS i Sony dobrano uprpili od Google-a i njihove Stadia-e. Koliko god streming bio daleko od punog potencijala, on polako postaje nešto što će se maksimalno koristiti u budućnosti. Uopšte nije bezazleno kada na tržište utrči gigant kao što je Google i to samo par meseci pre objave nove generacije konzola.

Šta se desilo, posle mesec dana Sony odmah izbacio niodtkuda i nenadano praktično specifikacije PS5 i otkrio deo onoga što možemo da očekujemo na PS5, pa sada ova objava, pa glasine da se spaja PS+ i PS NOW, dodatno MS sa svojih 2 konzole (jenda punokrvna, a druga za stream).

Sve u svemu, ovo može da bude samo dobro za nas potrošače. Možda malo zakoče sa kretenizmom od 8K grafike, već naprave prave poteze za razvoj igara, posebno u poljima koji nedostaju kao što je realnija fizika u igrama i mogo veći broj igrača u MP.

1 Like

Ma kakva 8K… Još nemaš ni 4K kakav treba, a kamoli 8K…

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-19/sony-s-deal-with-microsoft-blindsided-its-own-playstation-team

1 Like