Pitanja u vezi novog foruma

Ukoliko imate pitanja ili probleme u vezi novog foruma, molim vas da postavite ovde.
Sigurno je da će u narednih par dana biti štucanja, samo da se svi malo uhodamo.

1 Like

Malo problema na telefonu…

Edit
Izgleda kad se forsira desktop view samo onda pravi problem dok kad je na mobile view sve je ok,mada bi u obe varijante trebalo da radi lepo al nema veze

Da, sada sam upoređivao, i vidim da ti je Desktop view bio postavljen. Desktop view ima previše elemenata da bi se naguralo na mobilni ekran, zato je Mobile view na uređajima bolja opcija i po defaultu se učitava na telefonima i tabletima.

Pedja, da li pregled postova moze da se razvuce po horizontali, previse je uzan u desktop modu. Prostor sa desne strane je neiskoriscen, osim ako ga niste planirali za reklame.

Mnogo je beo. :smiley:

Jel ima nacina da se postave neki malo sharenish? Bas je hladan dojam ovako.

@padawan sto se uzanog teksta tice, ja sam samo povecao prikaz u browseru. Ne znam jel bi ti to pomoglo kao neko medjuresenje.

1 Like

@padawan Za sada mi je plan da se držimo vanilla instalacije i dizajna nekoliko dana, dok se stvari ne slegnu. Nakon toga ćemo uvoditi izmene i customizacije. Ovo što je trenutno pred vama je bukvalno default izgled, sa prilagođenom color šemom. Definitivno ćemo uneti živost i smanjiti sterilnost, samo je sigurno da nećemo to raditi na uštrb performansi i funkcionalnosti.

Širina kolone predviđene za postove je fixna (ali može da se proširi) a desni deo je predviđen da bude za Widgete (koji mogu biti i oglasi, korisne informacije, feeds, ko će ga znati šta sve). Ono čime su se vodili autori Discourse platforme jeste preglednost i čitljivost postova, te je otuda njihov “blogasti” izgled.

Paz’ sada filozofiju :eyeglasses:
Uže kolone se brže čitaju i lakše se prati text, oči se ne zamaraju, lepše teče flow i “sivilo” teksta. To je još Gutenberg postavio svojevremeno, 10-12 (pa i 15) reči u koloni je savršen odnos (uz odgovarajuće margine). To je ono otprilike što mi imamo ovde. Meni lično se to dopada ali isto razumem zašto je ljudima čudno ili odbojno, posebno kada imamo u obzir izgled klasičnih foruma.

Iz sličnih razloga su YouTube plejeri uži od teksta, jer njihovom 100% širinom kolone, dobijamo u visini te se broj postova vidljivih na ekranu smanjuje. Ako nije plejer, zvekne se screenshot od 1920px, i u široj koloni on bi zauzeo skoro ceo ekran, a ovako se lepše uklopi, a svakako se može otvoriti full screen.

Proširenjem glavne kolone, dobili bi duži i manje “tečan” forum look. Zato su čike iz Facebooka i Twittera uveli uži stream jer se brže čita i lakše prati. Možda pomalo babe & žabe kad poredim to sa XBR, ali ima svojih prednosti.

Ostaje nam da vidimo kako će nam se sve to činiti posle malo šminkanja. Predlozi i kritike uvek dobrodošli.

1 Like

Da li ce se menjati izgled tj organizacija pocetnog ekrana foruma, tj da li ce vise liciti na stari forum, gde je lepo izdeljeno po celinama, pitanja i odgovori, tutorijali, itd., sa podgrupama, ovako pocetni ekran izgleda malo “nabacano”, kao neki portal gde se pisu vesti jedne ispod druge, bez nekog posebnog reda, plus kao da se vise vodi racuna da forum lepse izgleda na mobilnom telefonu nego na pc,… mozda samo meni ovo smeta, pa ne bi da zvucim kao dezurno dzangrizalo :laughing:

Klikni na Categories gore u meniju, pored Latest.

E bas tako! Htedoh i ja to da pomenem, samo nisam hteo da filozofiram previse. Meni je to otkrio profesor istorije davne 90-i-neke, koji je na nama testirao pisanje zadatka na tabli celom sirinom, i podelom u dve-tri uze kolone. Bilo je iz aviona ocigledno da se par uskih kolona mnogo lakse cita nego kad svaki red ide u beskonacnost.

#trebalojedabudemdizajner

3 Likes

Ja čekam i čekam obaveštenje na email o aktivaciji novog foruma kada ono nista. Ali provalio sam sam da radi :slight_smile: btw ovaj preview na Replay nije bio ako sam dobro zapamtio :).

@robotnjik: šta se dešava sa statusima- mod pravima?

1 Like

Kreće uskoro mass mail sa obaveštenjem, samo da se uverimo da je sve ok, da ne ispalimo ljude :dizzy_face:.
Kako se koji mod / admin aktivira na forumu, tako ga promotujemo.

Mislio sam da se te sve kategorije istovremeno pojave na glavnom ekranu tj pocetnom ekranu foruma, sa pripadajucim podkategorijama, gde su istaknuti poslednji post-ovi u podkategorijama, tako sam navikao na starom forumu, da jednim pogledom “preletim” preko celog foruma, da vidim o cemu se pise, pa detaljnije izaberem sta me vec konkretno zanima ili sta mi se ucini zanimljivim.

@becker tako ne radi ovaj forum engine :slight_smile:

@robotnjik: sada jasno nije bilo automatizovano :slight_smile:

Ček, zar to ne dobiješ kada klikneš ovde Categories - XboxRepublika

Ili ne mislimo na isto?

Ali to što si opisao se upravo i radi na ovoj glavnoj strani, samo nije razbijeno u kategorije, mada se i to lako vidi jer piše za svaku temu u kojoj je kategoriji. Najaktivnije teme idu na vrh, one što su manje aktivne idu na dno. Ako ti nešto konkretno treba odabereš kategoriju, čak mislim da možeš i da sakriješ kategorije koje te interesuju. Ovim bukvalno vidiš celu aktivnost na forumu jednim jedinim pogledom.

Ako ti baš toliko bitna takva podela, možeš da bookmarkuješ stranu sa kategorijama i da to vidiš čim uđeš na forum?

Btw, kako obožavam korišćenje prečica na ovoj novoj platformi… gh za Home, gn za New, gm za Messages i samo letiš po forumu.

Ju šta mi je ne vidim opcije. Ima moja greška, izvinjavam se zbog širenja dezinformacije, sada vidim sve. Malo vremena da naučim sve i da uklopimo sa svim novim aktivnostima :slight_smile:

1 Like

Eeeeeeeeeeeeee to je to…, treba kliknuti na pravu opciju :joy:, ja sam kliknuo na ovu all categories opciju gde se pojavljuju opcije jedna ispod druge… hvala za info.

Nije frka, tu smo da naučimo što više jedni od drugih i bolje koristimo aplikaciju

Pozdrav raja, evo i mene :smiley:

Novi forum superb

1 Like